Кияни задихаються від азоту та сірки: що відбувається з повітрям у Києві
Кияни задихаються від азоту та сірки: що відбувається з повітрям у Києві

Кияни задихаються від азоту та сірки: що відбувається з повітрям у Києві

В КМДА розповіли, де були зафіксовані середньодобові перевищення шкідливих речовин.

Кияни знову стурбовані станом повітря за останній тиждень. У повітрі столиці вміст небезпечних речовинперевищував допустимі норми в 5 разів. Протягом тижня (з 15 по 20 травня) було виявлено перевищення середньодобових гранично допустимих концентрацій діоксиду азоту у 5,4 рази. В соціальних мережах жваво обговорюють стан повітря у Києві.

Що насправді відбувається з повітрям у столиці сайт ТСН.ua з’ясовував в Управлінні екології та природніх ресурсів КМДА.

Де спостерігають з якістю повітря

В міській адміністрації розповідають, що моніторинг якості атмосферного повітря в Києві здійснюється за допомогою 7 референтних пунктів спостереження. Управляння в режимі реального часу висвітлює інформацію про стан якості повітря на онлайн-мапі та у мобільному застосунку "Київ цифровий".

Пункти спостереження розміщені:

  • Дарницький район – вулиця Архітектора Вербицького, 26
  • Дніпровський район – вулиця Харківське шосе,7/1
  • Шевченківський район – вулиця Щусєва, 20
  • Подільський район – вулиця Турівська, 28
  • Подільський район – проспект Правди, 64-г
  • Голосіївський район – вулиця Китаївська, 22
  • Святошинський район – проспект Берейстейський, 97

Основні забруднювачі повітря

В Управлінні інформують, що загальний індекс якості повітря CAQI (Common Air Quality Index) формується автоматично на основі показників кількох основних забруднювачів:

  • PM2.5 і PM10 (частка пилу)

  • SO2 (діоксид сірки)

  • NO2 (діоксид азоту)

  • O3 (приземний азот)

  • CO (оксид вуглецю)

"Чим нижчий показник CAQI, тим краща якість повітря. Враховуючи суспільний інтерес, інформуємо, що починаючи з 15 по 20 травня загальний індекс якості повітря у столиці впродовж 90,9% часу був низький, тобто повітря мало незначний рівень забруднення. Разом з тим, управління фіксувало локальні перевищення середньодобових гранично допустимих концентрацій забруднюючих речовин в атмосферному повітрі і населених місць, які затверджені МОЗ України від 14 січня 2020 року №52", - повідомив сайту ТСН.ua Володимир Дундар, заступник начальника Управління, начальник відділу охорони навколишнього середовища та оцінки впливу на довкілля.

Де було найбрудніше повітря

15 травня перевищення середньодобових концентрацій діоксиду азоту, у долях гранично допустимих концентрацій, зафіксовано пунктами спостереження, які розташовані на вулиці Турівській у Подільському районі та вулиці Щусєва у Шевченківському районі.

"На вулиці Щусєва середньодобова концентрація становила 0,042 мг/м³. В той час, як на вулиці Турівській цей показник становив 0,050 мг/м³. Нагадаю, що гранично допустима середньодобова концентрація діоксиду азоту становить 0,040 мг/м³. Попри зазначене, точкове перевищення середньодобових концентрацій діоксиду азоту 17 травня зафіксоване на вулиці Турівській. Показник становив 0,0408 мг/м³", - розповідає нам Володимир Дундар.

Він додає, що в період з 19 по 20 травня на пункті спостереження, що на Харківському шосе у Дніпровському районі, було зафіксовано перевищення середньодобових гранично допустимих концентрацій діоксиду сірки.

"Так, 19 травня показники складали 0,085 мг/м³, а 20 травня – 0,163 мг/м³, при гранично допустимій середньодобовій концентрації діоксиду сірки – 0,050 мг/м³", - додає посадовець.

У всьому винне сонце та корки на дорогах

Попри це, впродовж тижня з 15 по 20 травня всіма пунктами спостереження фіксувалося перевищення середньодобових гранично допустимих концентрацій озону у 1,5-2,6 разів.

"Озон у приземному шарі атмосфери утворюється в результаті реакції під дією сонячного світла, оксидів азоту і легких органічних речовин, які надходять у повітря від автотранспорту та промислових підприємств. Варто зазначити, що найвищі рівні забруднення приземного шару повітря озоном фіксують у теплу пору року, коли багато сонячних днів. Підвищення концентрації озону також ймовірно пов’язане з метеорологічними умовами – довгий період тримається висока температура повітря, відсутність дощів, а також в умовах інтенсивного трафіку автотранспорту", - пояснює Володимир Дундар

Він додає, що по інших шкідливих речовинах у повітрі з 15 по 20 травня перевищень у столиці не було зафіксовано.

Чим небезпечні забруднювачі повітря

"Діоксид сірки викликає хронічне запалення легень, а діоксид азоту - гостре запалення слизової оболонки гортані і легень, а також подразнення шкіри. Все це може викликати захворювання легень з тяжкими наслідками.  А озон дуже сильний окислювач та подразнювач, тому перебування людей біля джерела озону взагалі заборонено всіма нормативами", - розповів сайту ТСН.ua Олег Рубан, начальник головного управління Держпродспоживслужби Києва.

Він додає, що від шкідливих речовин у повітрі найбільше страждають люди, які входять до групи ризику – хворі на бронхіальну астму, літні люди старші 70 років, діти до 5 років та вагітні.

"Перші загальні симптоми – це кашель, прояви на шкірі, біль у горлі або симптоматичні прояви на слизовій оболонці. В Києві немає постійних джерел з таким шкідливими речовинами. Але я раджу киянам не перебувати у місцях, де можуть бути такі речовини у повітрі – це автостради, транспортні розв’язки, а також корки у пікові години. Більше відвідувати парки, сквери та зелені зони біля водойм", - додає Олег Рубан.

Раніше сайт ТСН.ua розповідав, як подолати тривожність: практичні поради психологині

Источник материала
Поделиться сюжетом