Жителі Львова зібрали гроші, щоб відреставрувати історичний будинок
Жителі Львова зібрали гроші, щоб відреставрувати історичний будинок

Жителі Львова зібрали гроші, щоб відреставрувати історичний будинок

Мешканці будинку на вулиці Рутковича у Львові, який понад сто років є пам'яткою архітектури, вирішили відновити його первісний вигляд. Вони самі зібрали необхідну суму грошей на реставрацію та найняли професійних реставраторів для відновлення старовинної ліпнини та розписів. Про це повідомляє "Суспільне".

Як зазначили фахівці, в будинку збереглися оригінальна ліпнина, вітражі та штучний ліхтар. Тепер мешканці будинку самотужки планують відновити це все.

- Паралельно з основою нашого ОСББ ми вирішили, що ми не просто тут живемо та утримуємо, а що ми зберігаємо це все. І ми раді, що до цього пам'ятника повернеться його справжній вигляд, – розповіла журналістам мешканка будинку Софія Король.

Реставраційну майстерню "Гарда" було найнято для відновлення первісного виду під'їзду. Роботи стартували з місця, де розташовується в'їзд до будинку.

- Тут збережені в дуже хорошому стані, власне, і автентичні стіни, їх розписи, поліхромія. Дуже добре збережена вся ліпнина. Трохи є нюанси, над якими нам треба буде попрацювати, але стан досить добрий. У самому під'їзді є частково відкриті розписи, які тут були, – каже художниця-реставраторка Ірина Гірна.

За словами фахівців, кам'яниця збудована на початку ХХ століття. Крім ліпнини в будинку виявили поліхромні розписи, але більшість із них приховано під шарами фарби. Роботи спільно виконують українські та польські фахівці. Роботи завершити планують до кінця року.

Теги по теме
Львов История
Источник материала
Поделиться сюжетом