6 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Тарифи на світло, газ, воду, пенсії та НМТ: які зміни чекають на українців з 1 червня
Тарифи на світло, газ, воду, пенсії та НМТ: які зміни чекають на українців з 1 червня

Тарифи на світло, газ, воду, пенсії та НМТ: які зміни чекають на українців з 1 червня

З 1 червня в Україні очікується підвищення тарифів на світло та воду. Також на початку літа пенсіонерам виплатять пристойні надбавки, а випускники проходитимуть Національне мультипредметне тестування. Крім того, у червні в Укрзалізниці з'являться нові рейси до моря, хоч відкриття пляжного сезону під питанням.

Що зміниться з 1 червня в Україні, читайте у матеріалі порталу "Хвиля".

Тарифи на електроенергію

Ми повідомляли, що на травень дія пільгових тарифів на світ продовжена, але вже з 1 червня ціни можуть зрости. У НКРЕКУ пропонують встановити єдиний тариф – 2,88 грн./кВт-год замість чинних зараз 1,44 грн./кВт-год та 1,68 грн./кВт-год.

Електроенергія

Як пояснюють у Нацкомісії, такий захід вимушений, адже енергосистема потребує суттєвого ремонту після ракетних атак РФ.

Тарифи на воду

У НКРЕКУ також готують рішення щодо підвищення тарифів. Це питання винесене на засідання Нацкомісії 31 травня 2023 року.

Імовірно, вартість послуг вже з 1 червня зросте на 30%, але ціна кубометра води залежатиме від того, в якому стані інфраструктура, скільки клієнтів у водоканалу, а також звідки він бере воду.

Тарифи на воду в Україні

Тарифи на газ

На період війни в Україні запроваджено мораторій цін на газ для населення. Тому тариф із 1 червня залишиться незмінним.Також мораторій діє і на послуги централізованого опалення та гарячого водопостачання.

Газ в Україні

Компанія "Нафтогаз" продовжила дію свого річного тарифу до 1 травня 2024 року – 7,96 грн./куб. м. У решти постачальників послуги вартість 1 кубометра – від 7,7 до 9,99 грн.

Підвищення пенсій

У червні пенсіонери, що працюють, нарешті зможуть отримати свою надбавку після перерахунку, проведеного з 1 квітня. При цьому їм виплатять доплату одразу за три місяці – квітень, травень та червень.

Стаж для виходу на пенсію

Через особливості декларування Пенсійний фонд проведе нарахування "заднім числом". Таким чином, у червні пенсії для працюючих пенсіонерів прийдуть із доплатою за три місяці: за квітень, травень та червень.

Запустіть NMT

У червні на абітурієнтів очікує здавання НМТ. Основна сесія відбудеться з 5-го по 23 червня у містах України та у спеціальних екзаменаційних центрах за кордоном.

Учасникам тестування необхідно за 180 хвилин дати відповіді на запитання комп'ютерного тесту з трьох предметів.

Мультипредметный тест

Про точний час та місце проведення НМТ мають повідомити за 10 днів до тестування в особистому кабінеті кожного учасника на сайті УЦОЯО. Результати будуть доступні також у особистих кабінетах до 28 червня.

Нові рейси Укрзалізниці

Раніше "Хвиля" повідомляла, що Укрзалізниця запустить додаткові рейси та запровадить новий графік руху поїздів. З 10 червня з'являться два нові рейси, щоб українцям стало зручніше діставатися популярних курортів.

Укрзалізниця

Докладніше про те, які рейси з'явилися та як змінилися маршрути інших поїздів читайте за посиланням.

Теги по теме
Укрзализныця
Источник материала
Поделиться сюжетом