Чи потрібно приймати вітамін D влітку
Чи потрібно приймати вітамін D влітку

Чи потрібно приймати вітамін D влітку

Приймання вітаміну D влітку - чи потрібно, які наслідки передозування

Вітамін D часто називають вітаміном молодості та життя, який безперечно він відіграє вирішальну роль у підтримці оптимального здоров’я. 

Користь вітаміну D, до чого приводить його нестача

Це вітамін належить до групи жиророзчинних вітамінів та існує у двох формах, які виконують однакову роботу, але потрапляють в організм різними шляхами потрапляють .  D3, сонячний  утворюється у шкірі при потраплянні на неї сонячного проміння, харчовий D2  міститься в таких харчових продуктах як печінка тріски та морська риба, в невеликій кількості − в яєчному жовтку та вершковому маслі.

Найчастіше йдеться про нестачу вітаміну D. Ознаками цього є псування зубів, схильність до травм та переломів, коли ламаються нігті. При нестачі цього вітаміну людина часто втомлюється та хворіє, повільно загоюються рани. Дефіцит вітаміну D послаблює імунну систему та зменшує вироблення кателіцидину, що допомагає організму боротися із запаленнями та інфекціями Люди з дефіцитом вітаміну D постійно переїдають, тому що  дефіцит вітаміну D пригнічує роботу гормону лептину, що відповідає за насичення. 

Чи можливе передозування вітаміном D 

Не всі знають, що токсичність вітаміну D, або гіпервітаміноз D, є справжнім, хоча й рідкісним захворюванням. Згідно з дослідженнями надлишок цього вітаміну приводить до інтоксикації та важкої гіперкальціємії.

Пацієнта, який почав інтенсивний курс приймання вітамінів за порадою дієтолога, через місяць почали мучити  блювання, нудота, судоми в ногах, біль у животі, підвищена спрага, сухість у роті, шум у вухах, діарея і втрата ваги. Такі різні симптоми свідчили вони про  передозування вітаміном D.

Протягом восьми днів, які пацієнт пробув у лікарні йому промивали організм та лікували  препаратами, які зазвичай використовуються для зміцнення кісток або зниження надмірного рівня кальцію в крові -- бісфосфонатами. Через два місяці після виписки з лікарні рівень кальцію повернувся до норми, але рівень вітаміну D, як і раніше, залишався аномально високим.

Як стверджують спеціалісти сонячні ванни, спеціальна дієта, що містить жирну рибу, зокрема лосося, скумбрію і сардини, а також яєчні жовтки та збагачене молоко, не можуть призвести до надлишку цього вітаміну.  

А от якщо споживати добавки вітамін D  у великих дозах та поєднувати їх із тривалим перебуванням на сонці, це може призвести до небезпечних наслідків.

Накопичення кальцію в крові може викликати нудоту, блювоту, слабкість і часте сечовипускання, біль в кістках та проблем з нирками --  утворення кальцієвих каменів.

Якщо рівень вітаміну D постійно високий, це може призвести до нерегулярного серцебиття та гіпертонії. В деяких випадках це може призвести до ниркової недостатності, до інфаркту та інсульту.

У США рекомендована добова доза вітаміну D для дорослих становить від 600 до 800 міжнародних одиниць (МО). Токсичність препарату проявляється  зазвичай при прийманні від 10 тис. до 60 тис. МО на день протягом кількох місяців або довше. А також коли одноразово вжита дуже велика доза.

Чи потрібно приймати вітамін D влітку

Хоча токсичність вітаміну D через його надлишок трапляється рідко, але наслідки передозування досить серйозні. Регулярне тестування рівня вітаміну D, особливо у тих, хто приймає добавки з високими дозами, може запобігти інтоксикації.

Рішення, чи приймати вітамін D  влітку приймається індивідуально виходячи з показників аналізу крові, віку, наявності  тих чи інших захворювань  Якщо людина здорова, нормально харчується в сенсі приймає в достатній кількості продукти, що містять вітамін D, нема потреби приймати цей вітамін додатково влітку.

  • Лікарі назвали вітаміни, які не можна пити перед сном: гарантоване безсоння
  • Що буде, якщо кожного дня їсти гарбузове насіння: користь та шкода продукту

 

Источник материала
Поделиться сюжетом