20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Платити на 500 гривень більше: як в Україні пропонують ще підвищити тариф на електрику
Платити на 500 гривень більше: як в Україні пропонують ще підвищити тариф на електрику

Платити на 500 гривень більше: як в Україні пропонують ще підвищити тариф на електрику

Тариф в понад 5 гривень

Оржель закликає до встановлення в Україні тарифу на електроенергію на ринковому рівні. Який, за даними експертів, складає 5–6 гривень за кіловат за годину.

Він пояснює: лише виробництво електрики коштує 3,3 гривні за кіловат за годину. А тому навіть новий, підвищений до 2,64 гривні, тариф не буде ефективним.

Олексій Оржель

Міністр енергетики та захисту довкілля України у 2019—2020 роках

Тариф 2,64 гривні за кіловат/годину для населення не відображає реальної ціни. 3,3 гривні – це одне лише виробництво електрики. Додаємо сюди тариф на розподіл і виходить більше 5 гривень.

Як зростуть цифри в платіжках

Новий тариф в 2,64 гривні за кіловат за годину діє в Україні з 1 червня 2023 року. Очікується, що за ним цифри в платіжках зростуть орієнтовно на 250 гривень.

Таким чином, якщо підвищити чинний тариф до пропонованих понад 5 гривень, що майже вдвічі більше, електрика для українців здорожчає на стільки ж. Відповідно, цифри в платіжках збільшаться орієнтовно, на 500 гривень.

Коли таке підвищення стане можливим

Про необхідність підвищувати тариф до ринкового рівня говорять й опитані 24 Каналом експерти. Однак, зазначають вони, очікувати цього найближчим часом не варто. Адже з точки зору політики зростання тарифів – дуже непопулярне рішення.

Роман Ніцович

Директор з досліджень аналітичного центру DiXi Group

Це непопулярне політичне рішення. Плюс на оптовому ринку все ще зберігається поточне цінове регулювання. Тож наразі немає суттєвих факторів, які б свідчили, що вже необхідно думати і планувати наступне підвищення.

Зі свого боку, Директор енергетичних програм у Центрі Разумкова Володимир Омельченко вважає, що перехід на ринкові ціни відбудеться вже, імовірно, після війни. У тому ж, що це станеться, він не сумнівається – адже "треба обирати: чи постійні відключення й перебої з електричною енергією, чи низькі тарифи".

Источник материала
Поделиться сюжетом