Швеція передала Україні завірену копію Конституції Пилипа Орлика
Швеція передала Україні завірену копію Конституції Пилипа Орлика

Швеція передала Україні завірену копію Конституції Пилипа Орлика

Генеральний директор Національного архіву Швеції Астор Іко передала голові Укрдержархіву Анатолію Хромову засвідчену латиномовну копію Конституції Пилипа Орлика. А оригінал цього документа зберігається у Стокгольмі. Про це повідомила Державна архівна служба України.

- Цей екземпляр буде доданий як дублетний варіант до справи № 2236 «Колекція ксерокопій із фондів Національного архіву Швеції щодо історії України 1654 – 1747 рр.» Центральний державний історичний архів м. Київ, – розповіли у відомстві.

Перша українська Конституція була створена Гетьманом Війська Запорізького Пилипом Орликом та датована 5 квітня 1710 року. Її повна оригінальна назва "Contenta Pactorum inter Ducem та Exercitum Conventorum Zaporoviensem, in Compendium brevi Stylo collecta" - "Затверджено умови договору між гетьманом та Військовим Запорізьким, у короткому огляді зібрано". Оригінал зберігається у Національному архіві Швеції, м. Стокгольм, у відомій колекції Cosacica.

Раніше стало відомо, що в Україну прибуде із Франції оригінал щоденника Пилипа Орлика, який буде виставлений на експозиції у Національному музеї Гетьманської столиці у Батурині Чернігівської області. За словами глави МЗС України Дмитра Кулеби, рід Орликів пов'язує Україну та Францію міцними історичними зв'язками, оскільки син гетьмана Григорій Орлик відіграв важливу роль у французькій дипломатії 18 століття.

Теги по теме
История
Источник материала
Поделиться сюжетом