Голова Вищої ради правосуддя прокоментував можливі зв'язки декількох членів ВРП, а також голови ДСА із бек-офісом Князєва
Голова Вищої ради правосуддя прокоментував можливі зв'язки декількох членів ВРП, а також голови ДСА із бек-офісом Князєва

Голова Вищої ради правосуддя прокоментував можливі зв'язки декількох членів ВРП, а також голови ДСА із бек-офісом Князєва

Голова Вищої ради правосуддя прокоментував можливі зв'язки декількох членів ВРП, а також голови ДСА із бек-офісом Князєва

За словами Усика, було внутрішнє обговорення цієї проблеми, проте він не схильний покладатися на публікації ЗМІ, тільки на докази.

У травні Національне антикорупційне бюро оголосило підозру в хабарництві вже звільненому голові Верховного Суду Всеволоду Князєву. Як повідомляло раніше ZN.UA, з адвокатом-посередником Олегом Горецьким тісно спілкувалися члени ВРП Блажівська і Бокова, а всередині самої інституції Князєв об'єднав навколо себе неформальну групу.  В інтерв’ю для ZN.UA голова ВРП Григорій Усик, з яким поспілкувалась Інна Ведернікова, висловив свою думку з цього приводу.

Зазначимо, що Блажівська та Бокова відкрито спілкувалися з адвокатом-посередником Олегом Горецьким, коли приїхали його машиною на форум голів господарських судів до Львова в березні. І Блажівська з Боковою, і Горецький з Князєвим були присутні на всіх робочих і закритих заходах, після чого судді вголос заговорили про бек-офіс Князєва. Також наше видання опублікувало інформацію джерел, які стверджують, що у ВРП сформувалося коло із семи членів, які мали неформальні стосунки з Князєвим.

«Так, усе це було предметом нашого внутрішнього обговорення. Ми зібрались і самі між собою все з’ясовували. І Блажівська, і Бокова пояснили цю інформацію тим, що Горецький був запрошений на ці заходи. Вони мали їхати до Львова, якщо я не помиляюся, з головою Державної судової адміністрації (ДСА), але у них там щось не вийшло і вони поїхали з Горецьким», – заявив Усик.

На зауваження про те, що за три години до арешту Князєва Горецький і голова ДСА Олексій Сальніков були сфотографовані біля будівлі Верховного Суду, очільник ВРП відповів, нібито не має такої інформації і для нього ці дані нові.

Ба більше, коли журналістка звернула увагу на призначення Сальнікова – земляка Князєва – на дуже жирний бюджетний кусок у судовій системі, Усик лише відповів: «Кусок жирний, але й відповідальний».

«Можете як завгодно ставитися до цього, але ні про яку «нішу» взагалі ніхто тоді не здогадувався. Взагалі ніхто не думав про те, що біля Князєва може бути якийсь там бек-офіс чи посередники. Ми про це все говоримо, бо ми все це тепер знаємо. А коли ти не знаєш про те, що ви називаєте «ніша», то як ти маєш до цього ставитися?», – відповів Князєв на зауваження про спокійне сприйняття зміни дійових осіб у поїздці до Львова.

Усик також зазначив, що не може дати гарантії того, знала чи не знала Блажівська та Сальніков про бекофіс. За словами голови ВРП, він не володіє такою інформацією

«Мені ніхто її не доводив. Можете як завгодно сприймати, що цей бек-офіс у них був, мене там не було, мене туди ніхто не запрошував. Чомусь я туди не був вхожий», – заявив очільник ВРП.

При цьому Князєв підтримав саме Усика на посаду голови ВРП на противагу пану Саліхову, якого просував заступник голови офісу президента Смирнов.

«Я думаю, з тих позицій, що в мене був досвід роботи, в тому числі керівником. Для мене ця пропозиція була дуже несподіваною, я навіть відмовлявся, вважав, що керівником ВРП має бути людина, яка має досвід роботи в інституції. Але він сказав, що є така думка в суспільстві та у наших західних партнерів, що орган має очолити нова людина. Мене у підсумку підтримала більшість», – відповів Усик на питання, чому так сталося.

Повертаючись знову до справи Князєва Усик зазначив, що не знає, чи запрошувало НАБУ на допит когось із членів ВРП. На питання про те, чи впливає така можливість на атмосферу в колективі, голова ВРП зазначив, що у нього як у судді трохи інше мислення.

«Я беру до уваги тільки встановлені факти, а не просто публікації, які мені нічого не доводять. Не скажу, що ми беззаперечно довіряємо одне одному, але все ж таки обстановка в колективі здорова», – заявив Усик.

Нагадаємо, 15 травня НАБУвикрило голову Верховного Суду Всеволода Князєва на одержанні хабаря розміром близько 3 мільйонів доларів за рішення суду на користь олігархаКостянтина Жеваго. За інформацією джерел ZN.UA на тлі затримання Князєва обшуки провели ще у 18 у суддів Верховного Суду України, які слухали вказану справу.

16 травня Пленум Верховного Судудостроково припинив повноваження голови ЗС Всеволода Князєва . Проти рішення не виступив жоден із присутніх.ВАКС узяв суддю під варту до 14 липня 2023 року з можливістю внесення застави у розмірі 107,36 мільйона гривень.

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны