Санду заявила, що не заборонить ввезення зерна з України
Санду заявила, що не заборонить ввезення зерна з України

Санду заявила, що не заборонить ввезення зерна з України

Молдавські фермери вимагають запровадити тимчасові обмеження на ввезення пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику з України.

Президент Молдови Майя Санду в ефірі телеканалу Голос Бессарабії заявила, що уряд країни не має наміру виконувати вимоги протестувальників щодо заборони експорту зернових з України, як це зробили в деяких країн ЄС.

“Фермери мають певні проблеми, я розумію і контекст. Але водночас ми не можемо закрити країну для України. Попротестують, поговорять, сподіваюся, потім знайдуть якісь рішення”, – сказала Санду.

Видання NewsMaker, що молдавські фермери, незадоволені діями уряду, вийшли в середу на протести в різних регіонах країни, перекривши дороги колонами тракторів, комбайнів та іншої сільгосптехніки.

Аграрії вимагали запровадити тимчасові обмеження на ввезення пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику з України, виділити компенсації для дрібних та середніх виробників зерна у розмірі близько 170 доларів за гектар, виплатити заборгованості за субсидіями за минулий рік та відшкодувати податок на додану вартість за придбання палива.

Нагадаємо, 2 травня Єврокомісія заборонила імпорт пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику українського походження до Болгарії, Угорщини, Польщі, Румунії та Словаччини на період до 5 червня 2023 року. Але ця агропродукція могла продаватися в будь-яку іншу країну ЄС і перевозитися транзитом.

5 червня міністр сільського господарства Польщі Роберт Телус заявив, що вже отримав від Єврокомісії проєкт постанови про продовження заборони на імпорт українського зерна до 15 вересня.



Теги по теме
Протест экспорт
Источник материала
Упоминаемые персоны
loader
loader