5 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
СБУ викрила експосадовців Держгеокадастру, які вкрали десятки гектарів державних земель
СБУ викрила експосадовців Держгеокадастру, які вкрали десятки гектарів державних земель

СБУ викрила експосадовців Держгеокадастру, які вкрали десятки гектарів державних земель

Кіберфахівці Служби безпеки України спільно з ДБР продовжують викривати колишніх високопосадовців Держгеокадастру на розкраданні сільськогосподарських земель державної власності. Зібрано доказову базу ще на чотирьох фігурантів. Зокрема, на колишніх керівників Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області. Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Зловмисники видавали накази про передачу у власність одній і тій же особі земельних ділянок по два і більше разів за одним цільовим призначенням. Тобто здійснювали незаконну «подвійну приватизацію». Потім такі ділянки реалізовували в інтересах третіх осіб.

Таким чином посадовці вивели з держвласності 30 земельних ділянок площею понад 60 гектарів. Їх загальна ринкова вартість становить понад 85 млн гривень.

На підставі зібраних доказів всім чотирьом посадовцям повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 367 Кримінального кодексу України (службова недбалість). Вирішується питання щодо обрання запобіжних заходів. Триває слідство для встановлення всіх обставин злочину. Зловмисникам загрожує до п'яти років тюрми.

У квітні 2021 року кіберфахівці СБУ задокументували масштабну оборудку щодо відчуження сільськогосподарських земель державного фонду України. До організації злочинного механізму причетні керівники 22 регіональних управлінь Держгеокадастру. Протиправний механізм функціонував через «прогалини» у роботі «Національної кадастрової системи» та системи електронного документообігу «Докпроф», до якої організатори оборудки вносили недостовірні відомості.

Тоді СБУ надіслала офіційного листа до Держгеокадастру з вимогою негайно усунути виявлені недоліки. Вісьмом очільникам держустанов в Житомирській, Кіровоградській та Чернігівській областях повідомили про підозри раніше.

Фото: t.me/SBUkr/8607

Фото: t.me/SBUkr/8607

Теги по теме
СБУ Земля
Источник материала
Поделиться сюжетом