Більшість українців підтримує повну заборону Московського патріархату – опитування
Більшість українців підтримує повну заборону Московського патріархату – опитування

Більшість українців підтримує повну заборону Московського патріархату – опитування

Більшість українців почали підтримувати повну заборону Української православної церкви Московського патріархату. Про це свідчать результати дослідження Київського міжнародного інституту соціології.

Зазначається, що у грудні 2022 року в Інституті уже ставили питання громадянам щодо доцільної політики влади стосовно УПЦ МП на тлі "резонансних справ проти представників цієї церкви".

У період до травня 2023 року ситуація навколо УПЦ МП "зберігала високу напруженість", тому КМІС поставив аналогічні запитання українцям.

За опитуваннями, з 78% до 85% зросла кількість тих, хто за втручання держави в тій чи іншій мірі у діяльність УПЦ МП.

Зокрема, з 54% до 66% зросла кількість тих, хто підтримує повну заборону УПЦ МП в Україні.

Ще 19% опитаних виступають за "м'якший підхід", який передбачає встановлення над цією церквою державного контролю та нагляду. У грудні 2022 року таку думку поділяло 24% респондентів.

Знизилась і кількість тих, хто вважає, що нічого не варто робити й не варто втручатись у діяльність УПЦ МП, а розслідувати лише окремі можливі випадки правопорушень. Серед опитуваних їхня кількість знизилась з 12% до 6%.

Графік КМІС

Також КМІС навів дані у регіональному вимірі.

За даними, у всіх регіонах населення виступає за втручання держави в питанні діяльності УПЦ МП: 76% на Сході, 82% на Півдні та 88% на Заході й 87% у Центрі.

На Півдні та Сході відбулось зростання числа тих, хто виступає за повну заборону УПЦ МП: на Півдні з 48% до 58%, на Сході з 41% до 50%.

Також знизилась частка тих, хто виступає за невтручання у діяльноість УПЦ МП: 9% на півдні та 11% на сході.

Графік КМІС

Опитування проводилось з 26 травня по 5 червня 2023 року методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Було опитано 1029 повнолітніх респондентів, що мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим). До вибірки не включались мешканці тимчасово окупованих територій та громадяни, які виїхали за кордон унаслідок збройної агресії РФ. 

Формально за звичайних обставин статистична похибка такої вибірки не перевищувала 3,4% для показників, близьких до 50%, 3,0% для показників, близьких до 25%, 2,1% – для показників, близьких до 10%, 1,5% – для показників, близьких до 5%.

За умов війни крім зазначеної формальної похибки додається певне систематичне відхилення.

  • 8 червня 2023 року соціологічна група Рейтинг опублікувала опитування, за яким 63% українців підтримують перехід на новий церковний календар.

Теги по теме
война опрос запрет
Источник материала
loader
loader