Штучний інтелект допоміг знайти ліки для боротьби зі старінням
Штучний інтелект допоміг знайти ліки для боротьби зі старінням

Штучний інтелект допоміг знайти ліки для боротьби зі старінням

Штучний інтелект допоміг знайти ліки для боротьби зі старінням

Алгоритм допоміг знайти відразу три потенційні засоби.

Вчені використали штучний інтелект, який допоміг їм знайти три хімічні речовини, націлені на дефектні клітини, пов'язані з віковими змінами в організмі. Дослідження показало, що ці препарати можуть видаляти клітини, що мутували, пов'язані з розвитком раку, хвороби Альцгеймера, а також погіршенням зору і рухливості, повідомляється на сайті Единбурзького університету.

Дослідники відзначають, що використаний ними підхід набагато дешевший від існуючих методів скринінгу. Зазначається, що попередні дослідження вже показали обнадійливі результати, але, разом з тим, було виявлено не так багато речовин, які можуть видаляти клітини, що старіють.

Крім того, такі препарати зазвичай дуже токсичні для здорових клітин.

Тепер групі вчених вдалося виявити такі препарати за допомогою ШІ. Вони розробили модель машинного навчання, навчивши її розпізнавати ключові характеристики хімічних речовин із сенолітичною активністю, використовуючи дані більш ніж 2500 хімічних структур, вилучених із попередніх досліджень.

Після цього вчені використали модель для скринінгу понад 4000 тисяч хімічних речовин, виявивши 21 кандидат у ліки для проведення подальших випробувань.

Лабораторні тести на клітинах людини показали, що три хімічні речовини — гінкгетин, периплоцин і олеандрин — здатні видаляти клітини, що старіють, не пошкоджуючи здорові. За словами команди, всі три є натуральними продуктами, що входять до складу традиційних рослинних лікарських засобів. При цьому олеандрин виявився більш ефективним, ніж найефективніший відомий сенолітичний препарат у своєму роді.

Нагадаємо, наприкінці березня понад тисячу експертів, серед яких засновник SpaceX і Tesla Ілон Маск, один із засновників Apple Стів Возняк, Юваль Ной Харарі та інші, підписали листа, в якому закликали поставити на паузу розробку просунутого штучного інтелекту.

Источник материала
Поделиться сюжетом