Ракетний комплекс "Спасан" зможе бити на 400 км, проєкт готовий на дві третини
Ракетний комплекс "Спасан" зможе бити на 400 км, проєкт готовий на дві третини

Ракетний комплекс "Спасан" зможе бити на 400 км, проєкт готовий на дві третини

Розробка українського оперативно-тактичного комплексу "Сапсан" знаходиться на стадії готовності приблизно 65-70%, для завершення проєкту потрібно приблизно $500 млн. Про це сказав у програмі Security Talks глава "Західноукраїнського об'єднання підприємств оборонно-промислового комплексу" Ігор Крол.

Пояснюємо складні речі простими словами – підписуйся на наш YouTube

"Сапсан" розробляється групою українських підприємств. Він успадковує проєкту 1990-х років "Борисфен", який був згорнутий у 2003 році. Після ухвалення у 2006 році рішення про нову розробку ракетно-тактичного комплексу на базі ОТРК Сапсан, у 2009 році проєкт було передано конструкторському бюро "Південне" та заводу "Південмаш". Проєкт кілька разів "ставився на паузу".

За словами Крола, зараз проєкт оперативно-тактичного комплексу готовий на 65-70%, а його завершення, ймовірно, вимагатиме інвестицій у розмірі $500 млн.

Він стверджує, що "Сапсан" буде здатний вражати цілі на відстані до 400 км, тобто приблизно вдвічі далі стандартного боєприпасу HIMARS.

  • У лютому 2021 року на той час міністр оборони Андрій Таран зазначав, що "Сапсан" нібито готовий на 80% і держава планує підписати контракт на перший випробувальний дивізіон.
  • У березні 2023 року міністр оборони Олексій Резніков в інтерв'ю LIGA.net сказав, що Сили оборони можуть вже у 2023 році застосувати проти російських окупантів оперативно-тактичний ракетний комплекс української розробки.

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны