2 июня, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
У Чернігові повістки почали вручати під запис бодікамер: як це відбувається. Відео
У Чернігові повістки почали вручати під запис бодікамер: як це відбувається. Відео

У Чернігові повістки почали вручати під запис бодікамер: як це відбувається. Відео

У Чернігові почали вручати чоловікам повістки під запис бодікамер. Місто стало одним із перших в Україна, де запрацювало нововведення.

Після завершення робочого дня, військові Чернігівського міського територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) здають записи на перевірку. Камера фіксує все, що відбувається під час чергування, що має на меті запобігти конфліктним ситуаціям, йдеться в сюжеті телеканалу "Київ 24" (щоб подивитися відео, доскрольте новину до кінця).

Тож тепер вранці військовослужбовці Чернігівського ТЦК та СП слухають інструктаж, отримують бодікамери та вирушають на патрулювання, щоб перевірити усіх потенційних призовників.

"Чи стали вони на військовий облік, якщо не стали, то чому. Якщо в людини є лист бронювання або відстрочки, а також з'ясовуємо нюанси й виписуємо облікову повістку", – пояснив представник Чернігівського ТЦК.

Облікова повістка – не призов до армії, а лиш запрошення до ТЦК, щоб стати на облік або уточнити дані для проходження військово-лікарської комісії (ВЛК).

"Вручення бойової повістки – це коли людина пройшла медичну комісію, ми її вивчили за морально- психологічними якостями, запропонували ту чи іншу військову частину, знаємо, куди ми відберемо. Коли людина не з'являється по бойовій повістці, наступає кримінальна відповідальність. Усі громадяни, які досі не з'явилися в ТЦК, підлягають адміністративній відповідальності", – пояснив начальник Чернігівського ТЦК та СП Олег Гончарук.

Люди часто не розуміють, чому саме до них підходить військовослужбовці, та називають вручення тих самих облікових повісток порушенням, ідеться в сюжеті. Однак під час воєнного стану та загальної мобілізації це абсолютно законна процедура – вручати повістки можна в будь-яких громадських місцях.

"Порушення є з різних боків. Як з боку громадян України, які ображають, погрожують і так далі, так і з боку працівників ТЦК. Це (запис із бодікамери. – Ред.) буде відеодоказом законності дії працівника ТЦК, по-перше, а якщо він порушує права громадян України, це буде доказом у тому числі в суді, прокуратурі", – пояснює правозахисник Едуард Багіров.

Як повідомляв OBOZREVATEL, раніше юрист пояснив, що консульства за кордоном не мають права видавати військовозобов'язаним українцям повістки.

Нагадаємо також, що в липні під загальну мобілізацію в Україні можуть потрапити абітурієнти.

Читайте також, у яких випадках можуть анулювати відстрочку від мобілізації.

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны