Ризики зі сторони Росії. Естонія закликає європейських союзників посилити оборону
Ризики зі сторони Росії. Естонія закликає європейських союзників посилити оборону

Ризики зі сторони Росії. Естонія закликає європейських союзників посилити оборону

Європейські країни повинні підвищити свою обороноздатність як проти Росії, так і проти Білорусі. Про це заявила прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас під час пресконференції з президенткою Європарламенту Робертою Метсолою в Брюсселі, повідомляє CNN.

«Ми розглядаємо Білорусь як співагресора. Тому вони весь час працювали разом з Росією. Ми знаємо про Росію і Білорусь те, що вони непередбачувані і небезпечні. І це не змінилося», – заявила Каллас відповідаючи на питання, чи становлять «вагнерівці» в Білорусі ризик для Естонії.

Каллас зауважила, що нарощування оборонної промисловості й обороноздатності сьогодні є надзвичайно важливими, у зв'язку з чим країни Європи повинні почати робити відповідні кроки. Зокрема прем'єр Естонії додала, що її країна готова допомогти у відновленні України, а російські лідери повинні нести відповідальність за свої дії.

«Україна є жертвою російської війни. І, згідно з міжнародним правом, Росія повинна відшкодувати збитки; нам потрібне рішення, яке дозволило б використовувати заморожені активи, які були вилучені за допомогою санкцій у російських громадян і компаній, для компенсації збитків. Мій уряд також працює над відповідним законопроектом, але нам потрібне європейське рішення», – заявила естонська лідерка.

Президентка Європарламенту, зі свого боку, наголосила на необхідності закрити міжнародні лазівки і посилити санкції проти Росії. Також Метсола додала, що спроба заколоту в Росії піднімає питання про «крихкість Російської Федерації».

«Тому для ЄС найважливіше – не змінювати курс; ми не можемо відволікатися на політику Кремля і повинні продовжувати і посилювати нашу підтримку України в цьому контексті», – додала Метсола.

Источник материала
Поделиться сюжетом