Хороші новини з Марсу: ровер Perseverance встановив рекорд з виробництва кисню на Червоній планеті
Хороші новини з Марсу: ровер Perseverance встановив рекорд з виробництва кисню на Червоній планеті

Хороші новини з Марсу: ровер Perseverance встановив рекорд з виробництва кисню на Червоній планеті

В марсохід Perseverance вбудований експериментальний пристрій MOXIE (Mars Oxygen In Situ Resource Utilization Experiment), який поглинає розріджене повітря Марсу, насичене вуглекислим газом, та перетворює його на кисень.

18-кілограмовий пристрій розміром з кухонний комбайн при подальшому розширенні можна використовувати не лише для забезпечення киснем астронавтів, які досліджують Марс, а й для виробництва ракетного палива.

Інженери обережно встановлюють інструмент MOXIE в марсохід Perseverance. Фото: NASA/JPL-Caltech

Цього місяця MOXIE досяг максимального рівня виробництва кисню до 12 грамів на годину – у 2 рази більше, ніж виходило раніше.

«Це був найризикованіший експеримент, але ми отримали ‎чудові результати», — сказав Майкл Гехт, головний дослідник MOXIE та заступник директора обсерваторії Гейстак Массачусетського технологічного інституту (MIT).

Вчений додав, що посиленні вимоги могли пошкодити інструмент, але, на щастя, цього не сталося.

MOXIE втягує марсіанське повітря в резервуар за допомогою помпи, а потім використовує електрохімічний процес для відділення атомів кисню з кожної молекули вуглекислого газу. Процес ризиковий, оскільки як побічний продукт утворюється окис вуглецю, який може накопичуватися всередині пристрою та пошкодити його.

Протягом 2021 року MOXIE сім разів проводив одногодинні експерименти, навіть під час суворої марсіанської зими. У 2022 році технологи зосередилися на розширенні можливостей агрегату, а також на розробці нових режимів роботи.

Однак MOXIE — це демо-версія, і його подальша робота залежить від фінансування, яке, за словами Гехта, завершиться наприкінці року. Водночас перспективні результати сприяють розробці повномасштабної системи на Землі – здатної викачувати повітря в автоматичному режимі та генерувати від 25 до 30 тонн кисню для підтримки місії з висадки людини на Марс.

  • Perseverance потрапив на Марс у лютому 2021 року, приземлившись у кратер Єзеро діаметром близько 49 кілометрів, з метою пошуку ознак стародавнього мікробного життя на планеті та збору зразків марсіанського середовища. Нині ровер перевозить 17 зразків породи Червоної планети, які згодом можуть бути доставлені на посадковий модуль, який поверне їх на Землю для подальшого дослідження. Їхні дублікати Perseverance на випадок непередбачуваних ситуацій додатково залишає у спеціальному сховищі, розташованому в регіоні Three Forks. У лютому 2023 марсохід скинув останню з 10 пробірок. 

Джерело: Space.com

Теги по теме
Космос Марс
Источник материала
Поделиться сюжетом