В монобільшості намагаються віддати контроль за призначенням суддів Офісу президента
В монобільшості намагаються віддати контроль за призначенням суддів Офісу президента

В монобільшості намагаються віддати контроль за призначенням суддів Офісу президента

Центр протидії корупції (ЦПК) зазначає, що зареєстрований «Слугами народу» законопроєкт №9439, де факто віддає контроль за призначенням суддів Офісу президента. Й переводить роль президента у питанні призначення суддів з церемоніальної функції на функціональну. Що ставить під питання прозорість рішень, які будуть приймати назначені у такий спосіб судді.

Однією з норм законопроєкту є пропозиція надання президенту повноваження у ручному режимі керувати призначенням суддів. Норма діятиме на час воєнного стану та рік після цього. Згідно з нею президент зможе повертати Вищій раді правосуддя (ВРП) подання про призначення судді, якщо щодо цієї особи є компроментуюча інформація від СБУ чи НАБУ, пише ЦПК.

Далі у ЦПК нагадують, що Офіс президента «має прямий контроль над СБУ», а тому зможе блокувати призначення неугодних суддів, й навпаки - заручатися лояльністю тих, по кому документи з СБУ не будуть потрапляти до президента.

«Наразі у судах вакантні майже 3000 посад. Це практично половина суддів, контроль над якими можуть отримати в Офісі президента, якщо Рада проголосує законопроєкт №9439. Тому подібна ініціатива має всі ознаки спроби узурпації влади», – прокоментувала заступниця виконавчого директора ЦПК Олена Щербан. 

У ЦПК підкреслюють, що законопроєкт зареєстровано начебто на виконання рішення Ради національної безпеки і оборони (РНБО). Водночас він повністю протилежить суті статті 6 Конституції України та світовим принципам демократії.

Серед авторів законопроєкту: екс-суддя і юрист з Дніпра Денис Маслов, брат голови ВР та  доктор юридичних наук Микола Стефанчук, правознавець Ігор Фріс (який за даними УП входить до «Команди Коломойського») та інші «Слуги народу».

Теги по теме
Владимир Зеленский Верховная Рада Офис Президента
Источник материала
Поделиться сюжетом