КСУ визнав неконституційною санкцію з Митного кодексу України
КСУ визнав неконституційною санкцію з Митного кодексу України

КСУ визнав неконституційною санкцію з Митного кодексу України

КИЇВ. 5 липня. УНН. Конституцій Суд України у середу ухвалив рішення у справі щодо конституційності статті Митного кодексу, в якій йдеться про покарання для людей, які незаконно завезли товари через митний кордон. Про це повідомляє УНН із посиланням на пресслужбу КСУ.

Деталі

Відповідно до санкції частини першої статті 483 Митного кодексу винних осіб, які перемістили товар через митний кордон України із приховуванням від митного контролю, карають штрафом у розмірі 100 відсотків вартості предметів з їх конфіскацією.

Автори скарги просили КСУ визнати санкцію з Митного кодексу України неконституційною. На їх переконання, вона «унеможливлює реалізацію принципу індивідуалізації юридичної відповідальності порушника митних правил з урахуванням характеру протиправного діяння. А також форми вини, характеристики особи, винної у вчиненні правопорушення і можливості відшкодування заподіяної шкоди та наявності обставин, що пом’якшують або обтяжують відповідальність.

Цитата

«Конституційний Суд України дійшов висновку, що приписи статті 483 Кодексу не відповідають Конституції України у зв’язку з тим, що таке законодавче регулювання суперечить засадам демократичного суспільства, базованого на верховенстві права (правовладді)“, - йдеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна ратифікувала три важливі угоди з ЄС у сфері економіки - нардеп

Теги по теме
Украина Конституционный суд
Источник материала
Поделиться сюжетом