П'ять років за виправдання війни: в Україні почали давати реальні строки за пости в соціальних мережах на захист агресора
П'ять років за виправдання війни: в Україні почали давати реальні строки за пости в соціальних мережах на захист агресора

П'ять років за виправдання війни: в Україні почали давати реальні строки за пости в соціальних мережах на захист агресора

Незважаючи на те, що російські військові щодня вбивають мирних українців, бомбардують міста та села, руйнують наші будинки, знаходяться ще шанувальники "русского міра", які в соцмережах намагаються виправдати російську агресію.

Серед них – як звичайні громадяни України, так і священнослужителі, блогери, представники місцевої влади.

Докладніше про це читайте в матеріалі OBOZREVATEL.

Спочатку хвалила росіян, потім передумала

Наприкінці червня суд присудив п'ять років ув'язнення з відстрочкою на три роки мешканці Харківської області 35-річній Світлані Міхальовій за ч. 3 ст. 436 КК України – виправдання воєнної агресії РФ проти України.

Ще наприкінці травня минулого року мешканка Куп'янська-Вузлового дала коментар російському пропагандистському телеканалу "Звезда", де вітала російських військових. Вона повідомила, що на них нібито дуже чекали.

"Дуже чекали на вас, тому що нас тут задавили своєю українською мовою. Дитину в садочку змушували розмовляти українською, переписали історію. У мене донька в перший клас пішла, і я дуже переживала, щоб вона не вчила всю цю маячню", – заявила Михальова.

Щоправда, після того, як Харківську область було звільнено, жінка швидко "перевзулась" і вже дякувала українським волонтерам за гуманітарну допомогу. У суді Михальова свою провину визнала повністю. Суд врахував, що вона є матір'ю двох дітей, тож призначив їй таке м'яке покарання.

Агітатори від Московського патріархату

У Почаївській лаврі, де перебувають представники УПЦ (МП), виявили послушника, який підтримував захоплення території України та просив молитися за російських військових.

Як з'ясувалося, послушник має судимість за вбивство та проживав на території монастиря з 2017 року. Він працював на господарському дворі Лаври. А після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну кинувся писати в заборонених російських соцмережах пости на підтримку агресії проти нашої країни.

Також він вихваляв керівництво держави-терориста та дискредитував українських військових. Днями суд ухвалив вирок любителю "русского міра" – п'ять років позбавлення волі.

Цей послушник не єдиний представник УПЦ (МП), хто розганяв у соцмережах антиукраїнські кремлівські наративи.

Так, священнослужитель Ізюмської єпархії УПЦ на Харківщині перед вторгненням втік до Росії.

Звідти він записував відеоролики, що розміщувалися в Telegram-каналах "Єдиної Росії". У них він виправдовував агресію РФ проти України, називав війну "хірургічною операцією, під час якої необхідно вирізати хворий орган".

Поки що йому висунуто звинувачення заочно за статтею про виправдання, визнання правомірною збройну агресію РФ проти України.

Підозра за статтею 436 КК України була висунута і організатору так званих хресних ходів РПЦ. Після 24 лютого цей священнослужитель на проросійському YouTube-каналі "Свята Русь" поширював ролики, в яких виправдовував вторгнення РФ в Україну.

Крім цього, 31 березня в Києво-Печерській лаврі цей "активіст" роздавав інтерв'ю ЗМІ, де також виправдовував дії російської армії. Його взято під варту з правом внесення застави.

Глава сільради закликав здаватися

Підозру у виправданні збройної агресії РФ проти України нещодавно було оголошено ексглаві сільради Чабанів Фастівського району Київської області 42-річному Олександру К.

Олександр К. тривалий час очолював місцеве відділення Партії регіонів, постійно висловлював свої прокремлівські погляди. Перед початком вторгнення він разом із сім'єю виїхав з України. Нібито відпочивав на Занзібарі, але після закінчення відпустки у березні так і не повернувся.

А після 24 лютого обдзвонював своїх підлеглих і переконував їх не чинити опір російським окупантам, не вступати до ТрО. Місцевих жителів він агітував забезпечувати загарбників продуктами та надавати їм житло.

Також на своїй сторінці у Facebook він називав війну РФ проти України внутрішнім конфліктом та вів підривну діяльність.

Блогерки-українки виправдовують злочини РФ

Відразу дві проросійські блогерки отримали заочні вироки за виправдання війни Росії проти України.

Одна з них 40-річна Тетяна Поп, у минулому телеведуча одного з місцевих телеканалів Хуста Закарпатської області. Нічим особливим не відзначилася, крім того, що кілька років перебувала в Росії, знімаючись у різних телешоу: "Дом-2", "Холостяк", "Мама в законі".

Вона розповідала, що має бізнес в Україні, живе на Рубльовці у РФ, проте все це нічим не підтверджено.

У 2014 року несподівано Поп розпочала антиукраїнську діяльність у соцмережах, долучилась до кремлівської компанії "захисту прав" русинів Закарпаття. На своїх YouTube-каналах почала розповідати про американські біолабораторії та бойових комарів, у соцмережах принижувала прихильників Майдану.

Відкрито виступала за Путіна та відділення Закарпаття від України.

Нарешті її діяльність потрапила в поле зору СБУ, і вона отримала 12 років за свою підривну діяльність. Поки що заочно, оскільки ховається в Росії.

Її "колега", 42-річна одеська журналістка Юлія Вітязєва (справжнє прізвище Лозанова) перша, хто почала виправдовувати росіян за підрив Каховської ГЕС.

До РФ вона виїхала ще на початку 2015 року. З того часу вона активно веде свої соцмережі та Telegram-канал, виступає на пропагандистських телеканалах, зокрема у Соловйова, де прославляє російську владу та заперечує окупацію України.

Також вона збирає допомогу для російських військових.

Їй заочно висунуто підозру за двома статтями – за колабораційну діяльність, а також за статтею про виправдання військової агресії РФ проти України.

Заочно повідомлено про підозру за виправдання російської військової агресії відомій у минулому українській юристці, блогеру Тетяні Монтян. Вона виправдовує існування псевдореспублік "ДНР" та "ЛНР" та закликає до насильницького знищення існуючої влади в Україні.

М'який вирок не зрозумів

Серед тих, хто виправдовує злочини Росії, є і "рецидивісти", люди, які вже отримували умовні строки за свою діяльність, але висновків не зробили.

Так, мешканець Черкащини минулого року вже отримав п'ять років позбавлення волі з відстрочкою. Проте продовжив поширювати у соцмережах фото та відео, а також писати слова підтримки на адресу країни-агресора.

Крім цього, він називав українців "штучною нацією", а територію України – подарованими Росією землями.

Ще один мешканець Вінниці на початку вторгнення у лютому-березні 2022 року поширював публікації "про укрнацистів", "звільнення Росією Донбасу". За це він отримав п'ять років із відстрочкою вироку. Але продовжив свою підривну діяльність.

Тепер обидва відбуватимуть реальні строки у в'язниці.

Загалом за останні 15 місяців було порушено приблизно 120 справ за статтею 436 КК України – виправдання, заперечення збройної агресії Росії проти України, глорифікація її учасників. Частина підозрюваних уже одержала вироки суду, частина ховається від правосуддя.

Источник материала
Поделиться сюжетом