Що буде з курсом долара після війни: аналітики змоделювали головні сценарії
Що буде з курсом долара після війни: аналітики змоделювали головні сценарії

Що буде з курсом долара після війни: аналітики змоделювали головні сценарії

Точний прогноз курсу долара в Україні після війни неможливо розрахувати. Проте аналітики змогли назвати фактори, які впливатимуть на нього. Залежно від них їм удалося змоделювати кілька варіантів поведінки валютного ринку.

Головними для повоєнного стану гривні будуть формати завершення війни та відновлення країни, зазначає фінансовий аналітик Олексій Кущ. Він розглядає два сценарії:

1. Якщо в Україну надходитимуть значні кошти від західних партнерів на відновлення. "Якщо це будуть дійсно цифри, які ми просимо у Лугано чи Лондоні, тоді гривня навіть уріплятиметься, бо буде дуже сильний приплив валюти до країни", - пояснює економіст.

2. Якщо формат відновлення буде слабким, тобто Україні даватимуть кошти лише на покриття внутрішніх бюджетних дефіцитів. "Тоді гривня залишатиметься стабільною, але не буде суттєвого її зміцнення", – зазначив Кущ.

Економіст Святослав Чорний також упевнений: поки що складно передбачити, що буде з доларом в Україні після війни. Він виділяє такі ключові фактори впливу на курс:

  • інфляція;
  • економічне зростання;
  • політична стабільність;
  • настрої інвесторів

Так, якщо економіка активно розвиватиметься, настрої інвесторів залишатимуться сильними, а післявоєнна політична стабільність буде досягнута, гривня може зміцнитись до долара. Однак, на його думку, долар все одно залишиться дорожчим, ніж був до початку повномасштабної війни.

Нагадаємо, середній річний курс на 2023 рік у бюджеті закладено на рівні 42,2 грн/дол. А до кінця 2023 року очікувався долар за 45,8 грн.

Втім, аналітики Horizon Capital вважають, що насправді до кінця 2023 року долар в Україні може подорожчати до 39 грн. з нинішніх 37-38 грн., а 2024-го – до 42 грн. У Dragon Capital також прогнозують курс долара в Україні на рівні до 39 грн. до кінця 2023 року. При цьому до корекції прогнозу експерти очікували, що курс сягне аж 43 грн. очікування покращали одразу на 4 грн/дол.

Як повідомляв OBOZREVATEL, курс долара в Україні до 16 липня загалом перебуватиме в ціновому коридорі 37-38 грн. Готівковий долар при цьому коливатиметься у нижній межі цього діапазону (37 грн/дол.), періодично пробиваючи її вниз, у бік офіційного курсу. Ризики ж для української валюти можуть виявитися пізніше.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі Obozrevatel та у Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны