13 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Нацбанк покращив прогноз втрат банків через війну – Рожкова
Нацбанк покращив прогноз втрат банків через війну – Рожкова

Нацбанк покращив прогноз втрат банків через війну – Рожкова

Нацбанк покращив прогноз втрат банків через війну – Рожкова

Кредитні портфелі досить контрольовані.

Нацбанк змінив свій прогноз щодо "воєнних" втрат банківської системи у стороні покращення - з 30% до 20% від довоєнного кредитного портфеля. Це підтвердила перша заступниця голови НБУ Катерина Рожкова в інтерв’ю Економічній правді.

За її словами, оновлення прогнозу відбулося завдяки тому, що песимістичний сценарій з фатальними наслідками для економіки від енергетичного терору не реалізувався, а безпекова ситуація завдяки ЗСУ досить стабільна.

"Коли ми прогнозували приріст NPL (непрацюючих кредитів – ЕП) на 30% від кредитного портфеля, то брали до уваги результати енергетичного терору. Тоді ми очікували, що дефіцит електроенергії збережеться, що вплине на обсяги виробництва та знизить споживання", - пояснила Рожкова.

Кредити, які не обслуговуються, за якими втрачені застави чи потужності або потужності розташовані там, де йдуть бої чи на тимчасово окупованих територіях, банки зарезервували ще у 2022 році.

"Однак є значна кількість компаній, які мали розгалужену мережу потужностей, складів. Щось могло постраждати, а щось – ні. Такі підприємства продовжують працювати, але їхні обсяги виробництва знизилися. Ця категорія клієнтів отримала від банків короткострокову реструктуризацію до моменту стабілізації, але вірогідність того, що вони можуть опинитися в NPL, достатньо висока", - зазначила Рожкова.

Раніше повідомлялось, щочастка непрацюючих кредитів (NPL) у банківському секторі за місяць зросла на 0,5% – із 38,8% на 1 квітня до 39,3% на 1 травня.

 

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны