Членам нацкомісії, яка хотіла перейменувати Запоріжжя, в Раді запропонували звільнитись: подробиці скандалу
Членам нацкомісії, яка хотіла перейменувати Запоріжжя, в Раді запропонували звільнитись: подробиці скандалу

Членам нацкомісії, яка хотіла перейменувати Запоріжжя, в Раді запропонували звільнитись: подробиці скандалу

Комітет Верховної Ради, відповідальний за організацію державної влади, місцевого самоврядування, розвитку регіонів та містобудування, пропонує Національній комісії зі стандартів державної мови припинити свою діяльність після контроверсіального рішення. Це викликало обговорення щодо можливості зміни назви міста Запоріжжя.

Про це повідомив нардеп Роман Лозінський із засідання комітету. В рамках обговорення питання було застосовано Закон України "Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні та деколонізації топонімії".

Комітет, беручи до уваги великі зауваження та пропозиції, висловлені Міністерством освіти і науки, Міністерством культури та інформаційної політики, Міністерством цифрової трансформації, Українським інститутом національної пам'яті, відповідальним за захист державної мови, а також народними депутатами щодо інших порушень законодавства, ухвалив таке рішення :

  1. визнати роботу Нацкомісії незадовільною;
  2. рекомендувати Міністру освіти та науки Оксену Лісовому, який координує роботу Комісії, здійснити комплексну перевірку її якості роботи;
  3. рекомендувати членам Нацкомісії подати заяви про складання повноважень членів комісії "у зв'язку з дискредитацією авторитету держави та незадовільною реалізацією вимог закону "Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні та деколонізації топонімії".

Як повідомляв OBOZREVATEL, Національна комісія зі стандартів державної мови рекомендує розглянути перейменування міста Запоріжжя. Члени комісії вважають, що нинішня назва може "не відповідати стандартам".

Фахівці-філологи та історики закладів вищої освіти з усіх регіонів склали перелік із 1400 населених пунктів, які рекомендують перейменувати на виконання закону "Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні та деколонізації топонімії".

При цьомупояснень, чому назва Запоріжжя не відповідає новому законодавству, фахівці не надали.

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі Obozrevatel та у Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны