Росія викрадала в Україні літніх людей і змушувала їх здавати кров для окупантів – Telegraph
Росія викрадала в Україні літніх людей і змушувала їх здавати кров для окупантів – Telegraph

Росія викрадала в Україні літніх людей і змушувала їх здавати кров для окупантів – Telegraph

Російського диктатора Володимира Путіна звинуватили у незаконній депортації та жорстокому поводженні з українськими дітьми. Але це далеко не єдині злочини його режиму. Стали відомі факти, коли росіяни викрадали в Україні літніх людей, важкохворих та інвалідів, над якими знущались та змушували здавати кров для окупантів.

Про це повідомило видання The Telegraph, журналісти якого поспілкувались з українцями похилого віку, яких вдалося врятувати та повернути на батьківщину. Ті, кому вдалося втекти назад в Україну, розповіли, як над ними знущалися.

65-річного паралізованого Олега Андрєєва забрали російські окупанти, коли зайшли в його село на сході України. Його виявили у згорілому під час ворожого бомбардування будинку – чоловік лежав поруч із загиблою матір’ю.

Один з російських військових відібрав у пана Олега інвалідний візок, щоб транспортувати "трьохсотого". У кишені візка були всі документи Андрєєва.

"Вони просто залишили паралізовану людину без жодних ідентифікаційних документів, — розповіла донька пана Олега.

Загарбники вивезли чоловіка в окуповану Макіївку, не давши можливості повідомити доньці, що він досі живий. Його здали в "інтернат", де над ним просто знущались.

"У них не було нічого людського", – сказав він про персонал закладу.

Пальці на ногах чоловіка були сильно обморожені після того, як він пролежав на сходах під час обстрілу при -10 морозу. Але його залишилися без лікування. Лише коли біль став надто нестерпним, лікар погодився ампутувати його стопи.

Але операція була проведена невдало і кістки на ногах Пана Олега залишились оголеними.

Єдиним лікуванням, яке він отримував, була зеленка та застарілий місцевий антисептик радянських часів, який використовувався для лікування невеликих ран. Ніяких засобів від болю йому не давали.

Пан Андрєєв також розповів, що персонал над ним знущався, його лаяли і принижували, медсестри глузували з нього, коли йому потрібна була допомога, щоб помитися.

Без його згоди йому поголили голову, а персонал забирав 70 відсотків його пенсії.

В інтернаті Олег Андрєєв познайомився з 61-річним українцем Ігорем, якого також незаконно депортували. Під час перебування в цьому закладі у нього віднялись ноги через те, що його не лікували від радикуліту.

Інколи Олег Андрєєв віддавав ті невеликі гроші, які у нього залишались працездатному пацієнту, який міг знайти їжу для нього та Ігоря.

"Пару разів він купував нам полуницю і малину, уявляєте? Я був такий щасливий у той момент", - розповів пан Олег.

Після місяців невдалих спроб звільнити свого батька його донька змогла зв’язатися з благодійною організацією Helping to Leave, яка сприяла його втечі та возз’єднала рідних у Києві.

Товариш Олега Андрєєва Ігор також зміг втекти завдяки цій організації. Однак через два тижні після повернення пан Ігор помер від хвороб, пов’язаних із "лікуванням", яке він отримував у закладі.

Еллі Ісаєва, яка працює в Helping to Leave, розповіла, що вона допомагає сім’ям, чиї родичі опинилися в пастці без грошей і належного догляду на окупованих Росією територіях України.

Одна з літніх жінок, яку їй вдалось недавно врятувати, розповіла, що її змушували здавати кров для окупантів. І не лише її одну.

Ісаєва також згадала історію ще однієї літньої жінки, яку її організація минулого літа намагалась витягнути з окупованого села Гракове на Харківщині. У неї була важка гангрена, але їй не надавали належного лікування.

На момент прибуття допомоги у жінки почались галюцинації. Окупанти не дозволили машині благодійної організації доставити жінку до лікарні, і вона померла.

Тако пані Ісаєва стверджує, що у багатьох пацієнтів-інвалідів, з якими вона працювала, окупанти відібрали українські паспорти та примусово надали російське громадянство.

Як повідомляв  OBOZREVATEL, у липні 2023 року росіяни викрали з тимчасово окупованого Антрацитівського району на Луганщині близько 280 українських дітей. Неповнолітніх вивезли до "казачого кадетського корпусу" в російській республіці Калмикія.

Також, за інформацією мера Мелітополя Івана Федорова, із Бердянського району Запорізької області російські загарбники збираються вивезти близько 300 неповнолітніх. Їх перевозять углиб Росії – до Чувашії.

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі Obozrevatel, Threads та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом