19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
на росії розпочали судилище над 18 полоненими «айдарівцями»
на росії розпочали судилище над 18 полоненими «айдарівцями»

на росії розпочали судилище над 18 полоненими «айдарівцями»

Сьогодні, 25 липня, у Південному окружному військовому суді Ростова розпочалося перше відкрите засідання щодо 18 українських полонених, яких російські силовики вважають учасниками батальйону «Айдар». Про це повідомляють росЗМІ.

Усі обвинувачені присутні на засіданні очно.

На сьогоднішньому засіданні суд знайомиться з особами обвинувачених, а також обирає їм запобіжний захід. 

Всім 18 українським полоненим інкримінують статті за так званим кримінальним кодексом «ДНР» — про насильницьке захоплення влади та зміну конституційного ладу в «ДНР» та про участь у терористичній організації. Також 11 бійців із них судили у «ДНР» за «проходження спеціального навчання з метою здійснення терористичної діяльності», а ще чотирьох – за «організацію терористичної діяльності».

Під час розгляду справи у ростовському суді статті мають перекваліфікувати за російським кодексом. 

Більшість українських військовослужбовців, які опинилися на лаві підсудних, потрапили в полон ще на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну — у березні-квітні 2022 року. Серед них як мінімум двоє офіцерів: Ігор Гайоха та Тарас Радченко

У полоні також перебувають В'ячеслав Байдук, Віталій Грузинов, Владислав Єрмолінський, Семен Забайрачний, Сергій Калінченко, Віталій Крохалев, Володимир Макаренко, Роман Недоступа, Сергій Нікітюк, Євген П'ятигорець, Олександр Таранець, Дмитро Федченко, Микола Чуприна та Андрій Шолік.

Источник материала
Поделиться сюжетом