12 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
"Хочеш жити – вчись": Герой України Кирило Верес розповів, хто виграє війну з Росією. Відео
"Хочеш жити – вчись": Герой України Кирило Верес розповів, хто виграє війну з Росією. Відео

"Хочеш жити – вчись": Герой України Кирило Верес розповів, хто виграє війну з Росією. Відео

Герой України, командир підрозділу К2 54-ої окремої механізованої бригади Кирило Верес заявив, що ніколи не вважав і зараз не вважає російську армію слабкою. Окупаційні сили, за його словами, "сильні – не розумні, але сильні". Цивільним українцям майор порадив "жити й думати, як допомогти Збройним силам".

"Навіть якщо він не воює, він має щось робити. Війну виграють не воїни. Війну виграють усі. Тільки згуртованість повна може це зробити", – сказав наш защисник в інтерв'ю проєкту Ukrainian Witness (щоб подивитися відео, доскрольте сторінку до кінця).

Як пояснив Верес, російських загарбників дуже багато. "Що робити з їхнім величезним мобілізаційним ресурсом? Треба бути мудрішим і більше знищувати... За Україну треба не вмирати, за Україну треба вбивати", – зазначив Герой.

Зараз він – майор, нагороджений "Золотою Зіркою", та повний кавалер ордена Богдана Хмельницького, але до 2014 року чоловік не мав до військової справи жодного відношення. Верес був директором нудистського пляжу Довбичка на Трухановому острові в Києві. Після початку російсько-української війни пішов захищати країну.

Зараз Верес воює на Бахмутському напрямку. Третину свого життя він присвятив війні.

"Я про це не жалкую. Це моя робота. Єдине, про що жалкую – що не проводив час із сином", – зізнався українець. Сину Вереса вже 8 років, він народився після початку російсько-української війни.

Бойовий шлях чоловіка розпочався з оточення українськими військами Слов’янська. У 2015 році Верес разом із генерал-майором Віктором Ніколюком затримав кадрових офіцерів російського ГРУ Єрофеєва та Олександрова, яких згодом обміняли на Надію Савченко. У березні 2022-го Герой організував оборону Мар’їнки й зупинив просування ворога на південно-східній околиці міста.

Назва підрозділу Вереса – К2 – походить від імені та по-батькові воїна. Він Кирило Кирилович. Коли придумували назву, підрозділ був зовсім невеликим, лише 9 осіб. "Вирішили не вигадувати велосипед. Назвалися просто К2", – пригадав майор ЗСУ.

Тепер Верес жартує, що його батальйон "Бахмутський", бо чимало бійців – місцеві й фактично воюють за своє місто.

"Тут проти нас стоять всі, хто тільки можна: і спецпідрозділ "Ахмат", і регулярні війська, і "ополчення" "Л/ДНР", – розповів українець. Найсильнішими (хоча й не найпрофесійнішими) були, на його думку, представники "Вагнера". Вони були найбільш вмотивованими, бо вибір у них був невеликим: або вони йдуть на штурм, або відмовляються і їх розстріляють впритул.

Військовий розповів історію про те, як його підрозділ дроном ганяв росіянина, одного з небагатьох, який тоді вижив після бою. ЗСУ дроном скидали на нього гранати, а окупант ховався у бліндажах, з яких його виганяли свої ж.

Потім Верес дроном показав окупанту напрямок, куди треба рухатись, аби здатись у полон. Противник усе зрозумів і пішов за БпЛА. "Людина – така тварина, яка дуже хоче жити. Тварину буває важко вбити, а людина ще й думати вміє. Вона робить усе, щоб вижити. Андрюша – так звали того росіянина – додумався, що я йому сигналізую дроном, бо дуже хотів жити", – розповів наш воїн.

24 лютого 2022 року Верес зустрів на позиціях. "21 лютого наш командир бригади сказав, що завтра може початись повномасштабне вторгнення. 22 лютого 100% мого особового складу було на передній лінії оборони: мінометники, артилеристи тощо. Це відбувалося у Красногорівці, Донецька область. Страху не було, я знав, що повномасштабна війна станеться рано чи пізно. Але не очікував, що росіяни підуть в наступ на решті території України. Я хотів думати, що вони підуть на Донбас", – зізнався Герой.

Також військовий протягом інтерв’ю багато розмірковував про т.з. "сонечок" – тих, хто на фронті має звичку жалітись на все на світі. "Я вважаю, що більшість "сонечок" перебільшують наявні проблеми. Кажуть, у Бахмуті люди два дні не їдять? Та візьми ту піч, привези в окоп, нагодуй їх! Але ж ні, не можна – там стріляють! Так, стріляють, бо це війна. Насправді все дуже просто: хочеш вмерти – йди вмирай, хочеш жити – вчись", – вважає Верес.

Як писав OBOZREVATEL:

– Раніше штурмові підрозділи "Кара-Даг" Національної гвардії України показали на відео трофеї, отримані на одній із найгарячіших ділянок фронту.

– А наші захисники з бригади "Лють" показали на відео, як взяли в полон п'ять російських воєнних злочинців.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі Obozrevatel та у Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом