20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
«Гармати» з Маямі. Прості американці зібрали для українців зброю
«Гармати» з Маямі. Прості американці зібрали для українців зброю

«Гармати» з Маямі. Прості американці зібрали для українців зброю

До Києва прибула перша партія зброї за програмою Ukrainian Arsenal of Liberty ("Український Арсенал Свободи"). 101 одиницю сучасних, високоточних «стволів» отримано в дар від поліції Маямі, а до них – 148 000 набоїв від донорів.

Звертаємо увагу: це перша партія, а буде як мінімум ще дві! Що це за програма, звідки зброя і для кого призначена, цікавилася KP.UA.

Зброї більше, ніж населення

До недавнього про проєкт « Український Арсенал Свободи » було відомо лише вузькому колу осіб. Задум не піарили, оскільки потрібно переконатися в його реальності.

– На початку повномасштабного російського вторгнення ми почали думати, що можна зробити, щоб посилити нашу обороноздатність, – розповідає для KP.UA ініціатор проєкту народний депутат Мар'ян Заблоцький. – Ми знали, що на руках у населення США зброї більше, ніж населення. І припустили, що багато американців, які підтримують нас у цій війні, хотіли б поділитись своєю зброєю з українцями. Основна ідея полягала в тому, щоб засобами самозахисту та відсічі ворогові було насичено населення та поліцейські органи. Довоєнний рівень володіння зброєю в нашій країні, за словами Мар'яна Заблоцького, становив навіть менше, ніж 2% дорослого населення.

- Купувати хорошу зброю українцям складно через її дорожнечу та недостатність дозвільних процедур. Тому в рамках нашого проєкту ми почали шукати механізми, як отримати зброю в подарунок.

Мар'ян Заблоцький з американськими посилками. Фото: facebook.com/maryan.zablotskiy

Що таке Guns 4 Ukraine

Просто так передати, подарувати, переслати в Україну карабін чи пістолет, звісно, ​​американець не може. У США, як і в Україні, весь обіг вогнепальних засобів контролюється поліцією і відбувається тільки через неї. Тому передача могла відбутися виключно від правоохоронців до правоохоронців.

- Я зв'язався спочатку з мером Ірпеня Олександром Маркушиним, потім із мерами інших міст. Ідея полягала у тому, щоб вони налагодили контакти з містами-побратимами в Америці, – продовжує Мар'ян Заболоцький. – Поки відгукнулася лише влада Маямі – побратима Ірпеня.

Торішнього серпня на сайті Департаменту поліції Маямі з'явилася сторінка Guns 4 Ukraine («Гармати» для України), на якій сказано, що місто запустило програму добровільного викупу зброї, щоб допомогти у забезпеченні безпеки та захисту України. В обмін на стару, невикористану чи знайдену зброю пропонувалися подарункові картки: на 50 доларів за короткоствол, на 100 доларів – за дробовик чи гвинтівку, на 150 доларів – за потужну штурмову гвинтівку (калібр 223, AR-15, AK-47).

До викупленої у населення зброї поліція додала конфісковане – за різні порушення або вилучене у бандугруповань. Мар'ян Заблоцький зазначає, що у США конфіскують понад 100 000 одиниць зброї на рік. Здебільшого воно знищується, але якщо ініціативу підхоплять інші американські міста, то зможе послужити українцям. Наразі, як повідомив у Телеграм мер Ірпеня Олександр Маркушин, переговори про передачу зброї ведуться з містом Х'юстон.

Сторінка, присвячена збиранню зброї для українців, на сайті Департаменту поліції Майямі. Скріншот

Одержувачі будуть різні

Перша партія американської цивільної зброї, за словами Мар'яна Заблоцького, залишиться у Національній поліції України, яка є її прямим отримувачем.

– Частина піде на відділення поліції Ірпеня. Наразі ми ведемо дискусії про розподіл наступної партії, яка налічуватиме 600 одиниць. Тут отримувачі будуть різні. Нагадаємо, що наше головне завдання - озброїти населення, тому розраховуємо передати зброю добровільному формуванню територіальної громади Ірпеня та просто людям на правах приватної власності, оскільки йдеться про мисливську зброю, – каже народний депутат.

Третя партія, а вона також очікується у кількості 600 одиниць, буде спрямована, зокрема, на потреби армії.

Тим часом військові, як виявилося, зацікавлені у такій зброї вже зараз. І були б зовсім не проти, якби поліція поділилася з ними подарунками.

Карабіни легалізувати можна… Фото facebook.com/maryan.zablotskiy

Чекають снайпери, чекають марскмени

- Не відкрию секрету, якщо скажу, що сьогодні армійці, особливо спеціальні стрілецькі підрозділи, самі купують високоточну зброю. Йдуть в офіційний магазин і купують – як мисливську, – ділиться з нами офіцер ЗСУ Денис Ярославський. – Карабін 50-го калібру просто пробиває броню. Щоб придбати один такий, потрібний еквівалент 8000 – 12 000 доларів. Особисто я, заручившись волонтерською підтримкою, витратив майже мільйон гривень на три рушниці для своїх снайперів, і це дуже ефективне вкладення.

Подібні гвинтівки, за словами Дениса, потрібні не тільки снайперам, а й марскменам – це професійні стрілки, які працюють на більш коротких дистанціях. Для армії було б великою допомогою отримати американську зброю в дар.

- З американського боку проблем немає – є бажання допомогти, налагоджено логістику. Питання впирається в купу штучно створених проблем з нашого боку – неповоротку бюрократичну машину, лобістів, які заробляють на продажу зброї під час війни.

Експерт зазначає, що і з тією посилкою, що вже прибула, є проблеми. Якщо мисливські гвинтівки та карабіни можна оформити законно, то пістолети йдуть лише у розряді виключно нагородної зброї.

Нагадаємо, 23 лютого минулого року - за день до російської масштабної агресії - Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт про право на цивільну вогнепальну зброю, але він мало змінює діючу систему. Питання про легалізацію короткоствольної зброї, як і раніше, спирається на опір МВС.

…а короткі стволи – ніяк. Фото facebook.com/maryan.zablotskiy

Теги по теме
США Оружие
Источник материала
Поделиться сюжетом