19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
росія вкрала в українських фермерів до 5 млн т зерна
росія вкрала в українських фермерів до 5 млн т зерна

росія вкрала в українських фермерів до 5 млн т зерна

росія за останній рік вкрала в українських фермерів близько 4−5 млн т зерна. Про це повідомив президент асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ), виконавчий директор Agricom Group Петро Мельник у колонці НВ, пише agronews.ua.

«Підрахувати точну цифру важко, бо ми не маємо доступу до даних. Частково це відстежується через судна, якими окупанти відправляють нашу продукцію з Криму, Тамані та Новоросійська. Також є можливість простежити переміщення вкраденої сировини залізничними шляхами, які вони використовують для цих цілей», — пояснив він. 

Петро Мельник вважає, що обсяги вкраденого окупантами зерна цього року будуть дещо меншими. Адже є певні проблеми, які вплинули на зменшення урожаю. 

«Ми бачимо, що на окупованих територіях не буде гарного врожаю. Це пов’язано з тим, що торік фермерам Херсонщини, Луганщини та Запоріжжя було дуже тяжко. Багато людей поїхало, є проблеми із сировиною. Та й ціни на зерно зараз не дуже привабливі. Думаю, що фермери ще й застосовували дешеві технології. Втрати цього року оцінюю від 3−4 млн т, навіть у таких поганих умовах для агробізнесу», — додав він. 

На думку фахівця, якщо не зупинити цей процес найближчим часом — Україна щоразу буде втрачати сировину і кошти, які мають йти до бюджету. 

«Тому санкції потрібні конкретні та дієві», — підкреслив він.

Петро Мельник вважає, що потрібен новий підхід, щоб зупинити насамперед угоди щодо викраденого зерна, а не лише ввести санкції проти людей чи суден. Повинні блокуватись цілі угоди, всі елементи системи мають бути покарані.


Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны