106-й сезон заньківчан: експериментальна сцена «Стрих, традиційні та новітні постановки
106-й сезон заньківчан: експериментальна сцена «Стрих, традиційні та новітні постановки

106-й сезон заньківчан: експериментальна сцена «Стрих, традиційні та новітні постановки

Вже завтра Заньківчани відкривають новий 106-й сезон концертом «Тільки у Львові», а сьогодні керівництво театру під час пресконференції анонсувало неймовірні театральні проєкти, які будуть презентовані для глядачів упродовж цього сезону.

До речі, зазначимо, що навіть сама зустріч із пресою відбувалася у новому цікавому форматі, адже всі присутні сиділи на сцені, відтак відчували справжню дотичність до творення театрального перформенсу.

На початку серпня актори повернулися зі своїх відпусток. Уже минулого тижня в театрі відбулася цікава подія – в один день старт роботи відбувся у 3-х майбутніх прем’єрах сезону. Тож до миті оприлюднення розподілу ніхто з акторів не знав, у кого з режисерів і, в якій ролі працюватиме далі, – розповів в. о. генерального директора-художнього керівника театру Максим Голенко.

Того дня свій репетиційний період розпочали:

– Давид Петросян, котрий працює над виставою «Земля» за О. Кобилянською. Прем’єра запланована на 23-24 вересня на великій сцені театру. Сам режисер-постановник належить до трупи київського Національного академічного драматичного театру ім. І. Франка. Це його перша робота у Львові та у Театрі ім. М. Заньковецької зокрема;

– Ігор Білиць, котрий здійснив інсценівку роману «Доця» Тамари Горіха Зерня. Показ цієї роботи запланований на 21-22 жовтня. Сама ця вистава й презентуватиме офіційне відкриття нового театрального майданчика «Стрих». Нова сцена вміщатиме 50 місць.

Наступним театральним експериментом для цієї локації буде робота за романом Кузьми Скрябіна «Я, “Победа” і Берлін» (режисерка – Вероніка Літкевич);

– Також роботу над своєю виставою розпочав В’ячеслав Жуков. Його крайня прем’єра на сцені цього театру – «Ой, не ходи, Грицю» М. Старицького. Цього разу режисер має змогу працювати з корифеями заньківчанської трупи, адже працює над п’єсою Ф. Строппеля, в якій задіяні актори старшого покоління. Прем’єра «Життя прекрасне» відбудеться 3-4 жовтня на камерній сцені.

Загалом на цей сезон в. о. генерального директора-художнього керівника театру Максим Голенко анонсував понад 10 цікавих постановок, які розраховані на дуже різні мистецько-театральні вподобання глядачів. Відтак на головній сцені львів’яни побачать (окрім «Землі» О. Кобилянської) ще:

- «Вороги. Історія Кохання» за І. Бешевіс-Зінгером. (Режисер Максим Голенко);

- «1984» за Д. Орвеллом (Режисер – Влада Белозоренко);

- «Різдвяний концерт» (Режисер – Б.Ревкевич);

- «Червона рута» Н. Ворожбит. Режисер – Максим Голенко. Цим театральним першопрочитанням постановник роботи має намір вшанувати пам’ять Володимира Івасюка. Вистава запланована на 4 березня 2024 року – день народження українського композитора.

- «Кайдаші» за І. Нечуй-Левицьким, режисер Ігор Білиць.

Також поціновувачі камерної сцени зможуть відвідати майбутні постановки:

- «Самотній захід» Мартіна Макдонаха (Режисерка – Наталія Сиваненко);

- «Новеченто [1900]» Алессандро Барікко, (Режисер – Ігор Білиць).

Цьогоріч театр активно долучатиметься також до фестивалів. Заньківчани візьмуть участь у «Мельпомені Таврії». У межах цього фестивалю 8 вересня відбудеться показ «П’ять пісень Полісся» Л. Тимошенко на камерній сцені.

Натомість прем’єра вересня «Земля» за О. Кобилянської в постановці Д. Петросяна буде показана в рамках «Золотого лева» 8 жовтня. Також на сцені театру очікують на показ вистав в. о. генерального директора-художнього керівника Максима Голенка: «Саша, винеси сміття» Н. Ворожбит та «Карпатський вестерн» від Одеського театру ім. В. Василька та «Зелені коридори» Н. Ворожбит – Київського театру на Подолі.

Відкриття сезону тішить хорошими звістками й щодо поповнення акторського складу. З лав ЗСУ повернувся улюбленець львівської публіки заслужений артист України Василь Коржук; до складу трупи знову належить Юрій Хвостенко. Нещодавні конкурси на вакантні посади дали змогу запросити до участі в нових театральних проєктах львівської трупи також: Соломію Кирилову, Івана Білаша, Оксану Козакевич, Ярослава Федорчука та Анастасію Євтушенко.

Тому новий сезон обіцяє запам’ятатися усім як традиційними так і експериментальними постановками. У репертуарному списку цікаві вистави для свого в перегляду знайдуть всі, хто любить театр різний: новітній, експериментальний, традиційний, класичний та сучасний.

Фото: Руслан Литвин

Источник материала
Поделиться сюжетом