Україна формує багаторівневий захист для енергетичних об’єктів, – Шмигаль
Україна формує багаторівневий захист для енергетичних об’єктів, – Шмигаль

Україна формує багаторівневий захист для енергетичних об’єктів, – Шмигаль

Він наголосив, що уряд розуміє ризики того, що росіяни, ймовірно, продовжать обстрілювати українську енергосистему. Тому вже зараз роблять все для того, щоб запобігти масштабним відключенням світла.

Шмигаль розповів про підготовку енергосистеми до зими

Глава уряду зазначив, що ремонтна кампанія з відновлення енергосистеми України йде за планом. Зокрема, він наголосив, що "Укренерго" на майже 80% відремонтувало магістральні мережі, а високовольтні підстанції вже відновлені до рівня довоєнного стану.

Розуміємо високу ймовірність, що росіяни продовжать масштабні атаки на енергосистему. Формуємо багаторівневий захист для енергетичних об’єктів,
– наголосив Шмигаль.

Він також розповів про підготовку різних електростанцій до зимової кампанії.

За даними Шмигаля, наразі в Україні ситуація з електростанціями така:

  • По АЕС: відремонтовані 5 атомних блоків, ще 4 у ремонті;
  • По ТЕС: відновлені 62% енергоблоків від запланованих;
  • По ТЕЦ: відремонтовані 70% об'єктів;
  • По ГЕС: відновлені та перебувають в ремонті 32 агрегати.

Крім того, очільник Кабміну зауважив, що уряд розширює програму обміну ламп розжарювання на світлодіодні, яку реалізує спільно з Євросоюзом.

"Тепер нею зможуть скористатися заклади культури, органи соцзахисту, ОСББ, бібліотеки та музеї, спортивні організації та інші", – сказав він.

Наостанок Шмигаль розповів, що мета цієї програми – замінити 50 мільйонів ламп, щоб знизити навантаження на енергосистему нашої держави.

Яка ситуація зі світлом чекає на українців взимку

  • Голова правління "Укренерго" Володимир Кудрицький заявив, що блекаутів не вдасться уникнути наступної зими. Попри це, він наголосив, що компанія готується до найгіршого сценарію, який може статися взимку 2023 – 2024 років.
  • В "Укренерго" також закликали економити електроенергію уже починаючи з літа 2023 року. Там зауважили, що, за умови свідомого споживання електроенергії українцями, зима може пройти й без відключень світла.
  • Крім того, заступник голови КМДА Петро Пантелеєв розповів, що у Києві у серпні 2023 року проводитимуться тренування на предмет стійкості системи життєзабезпечення міста під час блекауту. За його словами, нині відпрацьовується близько 15 ймовірних сценаріїв, включаючи ситуації з пошкодженням об’єктів інфраструктури.
Теги по теме
Новости Украины Кабмин Денис Шмыгаль
Источник материала
Поделиться сюжетом