19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Екснардепа Дмитра Святаша судитимуть за посягання на територіальну цілісність України і шахрайство
Екснардепа Дмитра Святаша судитимуть за посягання на територіальну цілісність України і шахрайство

Екснардепа Дмитра Святаша судитимуть за посягання на територіальну цілісність України і шахрайство

Колишній регіонал публічно підтримував в соцмережах військову агресію РФ проти України, а також підробив документи, щоб не повертати кредит. Йому загрожує до п’яти років ув’язнення.

Колишнього народного депутата України судитимуть за заклики до зміни меж території України, легалізацію майна та фінансове шахрайство. Про це повідомляють пресслужби Київської міської прокуратури та Національної поліції Києва. За даними «УП», йдеться про екснардепа від Партії регіонів Дмитра Святаша.

Правоохоронці повідомили, що обвинувальний акт стосовно народного депутата України IV-VIII скликань скеровано до суду. Йому інкриміновано посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Росії проти України, а також шахрайство, підроблення документів та легалізацію майна, одержаного злочинним шляхом. Йому загрожує до п’яти років ув’язнення.

За даними слідства, влітку 2022 року фігурант опублікував на своїй сторінці в соціальній мережі пост із публічними закликами до військової агресії Російської Федерації проти України та підтримував російську владу щодо окупації територій України. 

«Він використовував пропагандистську фейкову інформацію про те, що українське населення на захоплених територіях України позитивно ставиться до окупантів та переконував мешканців так званих “звільнених територій” проявити свою громадянську позицію та отримати російські паспорти», — повідомляє поліція.

Тоді фігуранту оголосили про підозру в скоєнні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 110 Кримінального кодексу України — зазіхання на територіальну цілісність і недоторканність України. 

Крім того, за даними слідства, екснардеп, використовуючи свою політичну посаду, фактично керував однією з найбільших в Україні бізнес-структур із продажу транспортних засобів.

Будучи кінцевим власником групи підприємств з понад 90 юридичних осіб, він отримав від банку кредитну лінію у сумі 50 млн доларів США, передавши у заставу близько 200 об’єктів нерухомості та корпоративні права.

Коли надійшов час повертати кошти, Святаш використав завідомо підроблені документи та переоформив майно на інші підконтрольні йому суб’єкти підприємництва, звільнивши у такий спосіб це майно з під обтяжень.

Експертиза підтвердила завдання збитків такими діями на суму 1,1 млрд гривень.

Дмитро Святаш був народним депутатом України від Партії регіонів від 2002 до 2019 років. У 2019 році у зв’язку з оголошенням у розшук екснардеп почав переховуватися на території Росії.

Як казали в Харківській облраді, навесні 2022 року Святаш був «майже офіційно оголошений» Росією як майбутній гауляйтер Харкова. У серпні 2022 року за клопотанням прокуратури майно та активи екснардепа на суму понад 600 млн грн заарештували та передали в управління АРМА.

За даними СБУ, Дмитро Святаш передав Олегу Царьову детальні відомості про результати ракетного обстрілу Кременчуцького нафтопереробного заводу, а той передав цю інформацію окупантам. 

Фото: Нацполіція

Источник материала
Поделиться сюжетом