19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Зростання цін на пальне в Україні зупиниться за два тижні: експерт сказав, за якої умови
Зростання цін на пальне в Україні зупиниться за два тижні: експерт сказав, за якої умови

Зростання цін на пальне в Україні зупиниться за два тижні: експерт сказав, за якої умови

В Україні продовжує дорожчати пальне через повернення податків на довоєнний рівень із 7% до 20%. Крім того, на ситуацію із цінами впливає стрімке подорожчання нафти на світовому ринку.

У першій половині серпня великі гравці ринку підвищили вартість пального ще на 2-3 гривні, через що під кінець місяця колеги наслідують їхній приклад. Про це повідомив засновник групи компаній "Прайм" Дмитро Леушкін.

"У нас у кожного є своя ніша, якою ми тримаємося. Якщо на АЗС ОККО та WOG літр пального коштує 55 гривень, то умовно Socar буде на 50 копійок дорожче, Shell на 10 копійок дешевше, UPG на 2 гривні дешевші, Авіас на 4 гривні дешевші, на наших АЗС на 5 гривень дешевші", - сказав експерт.

Українська АЗС, скріншот: YouTube

Головний чинник впливу, як зазначив Леушкін, це стрімке зростання нафтових цін. За його прогнозом, якщо зараз ціна нафти зупиниться на 86 доларах за барель, підвищення на заправках припиниться через два тижні.

"Тобто ще буде підвищення на 3-4 гривні від поточних цін. Маркетмейкери подорожчають на дві гривні, у них літр дизпалива коштуватиме до 58 гривень за літр. Якщо ціна на нафту продовжить свій рух до 90 доларів за барель, то маркетмейкери дотягнуть ціну дизпалива до 60 грн/л", - заявив Леушкін.

Він також наголосив, що на роздрібному ринку ціни змінюються із запізненням у два тижні, коли дорожчає нафта, бо є певні запаси. Крім того, серед українців влітку зросло споживання пального через активні перевезення товарів усередині країни та експорту.

АЗС. Фото: скрін youtube

Источник материала
Поделиться сюжетом