2 июня, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Тиск правоохоронців на бізнес: кейс Майницького родовища
Тиск правоохоронців на бізнес: кейс Майницького родовища

Тиск правоохоронців на бізнес: кейс Майницького родовища

Незважаючи на війну, яка триває вже понад півтори роки, продовжують виникати історії про примітивний тиск правоохоронців на український бізнес. Одним з найбільш резонансних став кейс ТОВ "Навігатор Майницьке", яке є єдиним власником ліцензії на видобування газу на Майницькому родовищі, що на Львівщині.

У 2021 році це підприємство купила група українських бізнесменів – власників компанії ТОВ "Села Енерджи", серед яких відомий український інвестор Ігор Мазепа, сплативши за нього 1 800 000 доларів.

Здавалося би, що компанії, які працюють в сфері газовидобування, в умовах боротьби за газову незалежність України, повинні користуватись підтримкою та сприянням з боку влади, але наші правоохоронці, як завжди, думають по іншому.

На початку квітня 2023 року колишні власники ТОВ "Навігатор Майницьке" акціонери ТОВ "Навігатор Комплект" подають до Головного слідчого управління Нацполіції заяву про вчинення злочину акціонерами ТОВ "Села Енерджи".

Вони нібито стверджують про несплату Бонусного платежу власниками ТОВ "Села Енерджи" за корпоративні права ТОВ "Навігатор Майницьке". Найцікавіше в цій історії, що Господарський суд міста Києва визнав, що пункти договору на які посилається ТОВ "Навігатор Комплект" є нікчемними, а ніякого зобов'язання зі сплати Бонусного платежу не існує в правовому полі. Отже, це типовий корпоративний спір, який був вирішений господарським судом на користь ТОВ "Села Енерджи".

Однак програш господарського спору не зупинив власників ТОВ "Навігатор Комплект" і Роман Кунцяк та Олег Токар звернулись за платною допомогою правоохоронців, щоб ті використали звичні для них методи тиску та залякування бізнесу задля стягнення платежу, який сплачуватись не мав взагалі, що прямо підтвердив господарський суд. Цікаво, що незадовго до цього половина корправ компанії була продана адвокатському об’єднанню "АНДРІЙ МЯГКИЙ І ПАРТНЕРИ".

Через тиждень після надходження заяви про вчинення злочину за підписом заступника Генерального прокурора Ігоря Мустеци сформовано групу прокурорів у складі восьми осіб. Через два дні за наказом заступника начальника ГСУ Нацполу Сергія Гайду для розслідування цієї справи призначається аж 23 слідчих. Виникає питання що правоохоронці зібрались розслідувати: великий терористичний акт чи звичайний господарський спір?

Почалось все з того, що суддею Печерського районного суду міста Києва Сергієм Вовком за клопотанням правоохоронців накладено арешт на корправа ТОВ "Навігатор Майницьке", арештовано банківські рахунки ТОВ "Села Енерджи" та ТОВ "Навігатор Майницьке", що зупиняє роботу цих важливих підприємств для економіки України.

Вже 25 квітня цього року Головне слідче управління Нацполіції проводить одночасно 7 масштабних обшуків в будинках акціонерів ТОВ "Села Енерджи", яке є єдиним власником ТОВ "Навігатор Майницьке", директорів та бухгалтерів двох компаній.

При проведенні цих маски-шоу вилучаються мобільні телефони, ноутбуки, окрім того була вилучена значна сума коштів, яка належить батьку одного з засновників ТОВ "Села Енерджи", українському підприємцю Дмитру Олійнику, який взагалі не є фігурантом кримінального провадження.

Після цього, прокурори Офісу генпрокурора Іван Чеченєв та Павло Іванін звертаються до Печерського суду з клопотанням про накладення арешту на готівку, не долучивши при цьому заперечення адвокатів, які вони склали при обшуку.

Апогей каральної машини продовжився і надалі і "славнозвісний" суддя Печерського суду Олег Білоцерківець накладає арешт на значну суму готівки, яка належить українському інвестору, який, як зазначалось, взагалі ніяк не причетний до кримінального провадження і вилучення якої не було передбачено ухвалою на обшук. Ба більше, ця готівка мала бути призначена для інвестування в відбудову промислового підприємства на Житомирщині, яке було знищено російськими ракетами.

В кінці травня після численних скарг бізнесменів на дії правоохоронців, розслідування справи переходить до Державного бюро розслідувань після чого з’явилась надія на подальшу правомірну поведінку з боку правоохоронних органів. Але, на жаль, в Україні на справедливість доводиться добряче зачекати.

Вже в червні арешт готівки, який наклав суддя Білоцерківець, був скасований Київським апеляційним судом. Кримінальний процесуальний закон твердить, що така готівка після цього мала бути негайно повернута власнику. Однак на кошти Дмитру Олійнику довелось чекати більше місяця.

Цікаво, що за нашою інсайдерською інформацією, негласним процесуальним керівником цієї справи є працівник СБУ Левченко, який впевнено роздавав вказівки слідчим ГСУ Нацполу, а зараз є куратором слідчих ДБР, маючи власний майновий інтерес в цій справі.

Навіть вже заступник генпрокурора Дмитро Вербицький в інтервʼю Forbes визнав, що кейс ТОВ "Села Енерджи" є показовим з точки зору прикладів "наїзду" на бізнес. Виходячи з цього, виникає цілком логічне питання: про яку підтримку місцевого бізнесу під час війни говорить президент, про яке залучення іноземних інвестицій розповідає влада, коли в умовах війни наші правоохоронці просто паплюжать вимоги закону і продовжують вбивати критично-важливий бізнес, а все це координує сірий кардинал з боку правоохороної системи, який націлений на власну фінансову вигоду?

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі Obozrevatel та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом