20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
«Укренерго» пояснило, чому не може заховати трансформатори від атак під землю
«Укренерго» пояснило, чому не може заховати трансформатори від атак під землю

«Укренерго» пояснило, чому не може заховати трансформатори від атак під землю

В Україні не ховатимуть автотрансформатори під землю, щоб захистити їх від обстрілів, бо це дорого і довго. Про це повідомляє «Укренерго».

«Недостатньо сховати тільки трансформатор, треба закрити від нападників й все супутнє обладнання. Це неможливо реалізувати за кілька місяців одночасно на всіх підстанціях. Тому, готуючись до наступної зими, ми використовуємо переважно інші способи захисту», – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що підземних підстанцій класу напруги 750 кВ, на якому працює частина обладнання «Укренерго», у світі не існує. – «Ніхто ніде не закопував під землю трансформатор напругою 750 кВ. Так, справді існують підземні підстанції нижчого класу напруги, але вони одразу планувалися і проектувалися як підземні».

Крім того, повідомляється, що високовольтні автотрансформатори 330 та 750 кВ, а на підстанціях в Україні працюють саме такі, мають великі розміри та вагу. Під час роботи вони виділяють багато тепла і можуть нагріватися до 90 градусів вище. Якщо тепло не буде ефективно відводитись – обладнання від перегрівання може вийти з ладу.

Розміри однієї фази трансформатора напругою 750 кВ (а їх для роботи потрібно три) – 12 м в довжину, 7 м в ширину і до 12 метрів в висоту. Загальна вага – понад 300 тонн. – «Уявляєте, наскільки потужну витяжну вентиляцію потрібно збудувати, щоб надійно охолоджувати «піч» таких розмірів?».

Більше того, допустима відстань для безпечної роботи від заземлених частин до струмопровідних – 3,5 м. Плюс сам земляний шар захисту від ракет – ще метрів 10 додаткового простору у висоту. Тобто мінімальна глибина котловану для такого проекту – близько 25 м. Це як восьмиповерховий будинок.

В «Укренерго» зазначають, що таке будівництво не пройде непоміченим для ворога, який активно користується аеро- та супутниковою розвідкою. При цьому коштуватиме це в кілька разів більше, ніж будівництво відкритої підстанції.

Раніше «Укренерго»повідомляло, як захищатиме енергосистему від обстрілів РФ взимку.

Источник материала
Поделиться сюжетом