2 июня, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Депутати ВР хочуть спростити процедуру зміни цільового призначення землі
Депутати ВР хочуть спростити процедуру зміни цільового призначення землі

Депутати ВР хочуть спростити процедуру зміни цільового призначення землі

Депутати ВР хочуть спростити процедуру зміни цільового призначення землі

Схвалення депутатської ініціативи дозволить змінювати цільове призначення землі за 1,5 місяці.

Депутати ВР ініціювали законопроєкт №9627 про кардинальне спрощення процедури зміни цільового призначення землі для цілей економічного відновлення. Про це повідомив Дмитро Кисилевський, заступник голови парламентського комітету з питань економічного розвитку.

«Кожен підприємець, який намагався вирішити цю проблему, стикався з корупцією, бюрократією та непрогнозованими строками. Власник землі сільськогосподарського призначення, який вирішив побудувати на ній промислове підприємство, змушений витрачати на це 1-3 роки життя та нервів… Відтак ми пропонуємо спрощену процедуру, яка дозволить змінювати цільове призначення землі орієнтовно за 1,5 місяці», - написав він в соцмережах.

Він уточнив, що підставою для зміни цільового призначення землі буде висновок уповноваженого органу містобудування та архітектури місцевої ради щодо можливості розміщення запланованого об’єкту без обовʼязкової вимоги щодо розроблення містобудівної документації та документації із землеустрою.

За його словами, з середини 2022 року така спрощена процедура вже діє для релокованих підприємств, мультимодальних терміналів, портів на Дунаї, житла для ВПО, інженерно-комунікаційних мереж, об'єктів дорожньо-транспортної інфраструктури. Наразі депутати планують розширити її дію на обʼєкти промисловості та енергетики.

«Важливий нюанс: прощена процедура стосуватиметься земель за межами населених пунктів, щодо яких ще немає розробленої містобудівної документації. Документ, який буде підставою для зміни цільового призначення землі, буде також особливим видом містобудівних умов та обмежень, що дозволить починати проектування об’єкту будівництва. Цим ми ліквідовуємо для корупціонерів можливість гальмувати чи зупиняти створення нового промислового підприємства. Спрощена процедура діятиме на період воєнного стану та протягом 5 років після його припинення», - зазначив депутат.

Раніше експерти попереджали, що у 2022 році земля в Україні подорожчала на 30%, а до 2024-го може підскочити у ціні ще на 70%. 

 

Источник материала
Поделиться сюжетом