Після українських атак страхування російських суден зросло до $1 млн за корабель
Після українських атак страхування російських суден зросло до $1 млн за корабель

Після українських атак страхування російських суден зросло до $1 млн за корабель

Страхові компанії повідомили фрахтувальників судів, які працюють у чорноморських портах Росії, що їм доведеться платити "премії за ризик війни".

Про це пише Reuters із посиланням на інформацію від чотирьох трейдерів.

Минулого року після вторгнення Росії в Україну до загальної вартості страхування танкерів було додано надбавку за військовий ризик. А після українських атак на корабель у порту Новоросійська та нафтовий танкер SIG, ризики зросли ще раз, через що страховки одразу зросли в ціні.

Підвищення означає, що кожен рейс буде коштувати на 200 тисяч доларів дорожче за кожен. Тобто тепер загальна вартість премії перевищила психологічну позначку в 1 мільйон доларів. Ця сума ще більше збільшує загальні витрати Росії на експорт нафти, що різко зросли з лютого 2022 року через санкції.

"Обсяги, що надходять з Росії, пов'язані з вищими ризиками, а поточна ситуація дає страховикам підстави підвищувати ціни для тих, хто працює в російських чорноморських портах", — сказав один з трейдерів.

Зернові трейдери висловлюють стурбованість щодо безпеки постачання зерна, а підвищення премії за військовий ризик для нафтових танкерів свідчить про те, що занепокоєння поширилося на ширші ринки.

Нагадаємо, раніше Україна здійснила атаку на російський корабель "Оленьогірський гірник" у найбільшому торговому порту РФ у Новоросійську. Пізніше стало також відомо про удар України по танкеру SIG, який доставляв пальне російським угрупованням в Україні та Сирії. Після цього Україна офіційно повідомила, що 6 найбільших портів РФ – Анапа, Новоросійськ, Геленджик, Туапсе, Сочі та Тамань – небезпечні для судноплавства. Експерти уточнили: цими діями Україна розгорнула "морський фронт" і поставила РФ ультиматум: або Чорне море буде розблоковане для експорту всіх товарів, або плавати в ньому ніхто не буде.

У свою чергу, генерал Сергій Кривоніс заявив, що розгортання Україною морського фронту – це потужний крок, який тримає в напрузі російські кораблі. Тепер наше завдання зробити так, щоб їхні кораблі взагалі не виходили з портів, а також провести переговори з партнерами щодо конвоювання українських кораблів силами НАТО.

Источник материала
Поделиться сюжетом