13 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Експерт пояснив, чому дощі не зупинять наступ ЗСУ на півдні України – FT
Експерт пояснив, чому дощі не зупинять наступ ЗСУ на півдні України – FT

Експерт пояснив, чому дощі не зупинять наступ ЗСУ на півдні України – FT

Експерт пояснив, чому дощі не зупинять наступ ЗСУ на півдні України – FT

Піщані ґрунти Запорізької області дозволять українським військам маневрувати за вологої погоди

Arenosol (дерновий піщаний ґрунт) – це добре аерований ґрунт, який швидко висихає. Його наявність навколо стратегічного важливого міста Мелітополь є однією з маловідомих причин, чомуконтрнаступ ЗСУ може мати більше шансів на успіх, ніж побоюються деякі союзники України.

«Це приклад важливості знань місцевості, конкретних ситуацій і контексту, які визначають кожну війну. Оскільки значна частина ґрунту на півдні України залишається твердою навіть під час дощу, українські війська зможуть маневрувати протягом зими. Час не обов'язково є обмежуючим фактором, як дехто вважає», – сказав науковий співробітник Національного інституту стратегічних досліджень у Києві Микола Бєлєсков, пише The Financial Times.

Київське військове керівництво стверджує, що така детальна обізнаність на місцях є ключем до контрнаступу, що дозволяє Україні досягти невеликих, але значних успіхів, зберігаючи при цьому життя солдатів. Піщаний ґрунт південної Запорізької області контрастує з багатими чорноземами, які перетворюють більшу частину решти України на багнисту трясовину під час дощових осінніх місяців.

Занепокоєння тим, що український контрнаступ ризикує буквально загрузнути, викликало приплив тривоги цього літа, особливо у Вашингтоні. Одна з критичних зауважень стосується того, що Києву необхідно перезавантажити свою військову стратегію, якщо він хоче досягти вирішального прогресу і зберегти міжнародну підтримку до того, як волога погода завадить його військам наступати.

«Було б корисно, якби США мали високопоставлених військових спостерігачів на місцях», – наводить The Financial Times слова колишнього міністра оборони України Андрія Загороднюка щодо коментарів американської сторони. 

Нагадаємо, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, у відповідь на низку скептичних заяв у західних ЗМІ про те, що наступ ЗСУ на півдні України «недостатньо швидкий», заявив, що українцям потрібно довіряти, тим паче, що ЗСУ «набирають обертів». За словами генерала армії США у відставці, який командував військами в Іраку, Девіда Петреуса, зараз на південному фронті триває «лише 10 тиждень того, що, ймовірно, триватиме ще не менше чотирьох місяців». Тому український наступ ще може здивувати критиків, вважає генерал.

Источник материала
Поделиться сюжетом