"Не принижуйте воїнів": Порошенко закликав Раду спростити надання статусу УБД
"Не принижуйте воїнів": Порошенко закликав Раду спростити надання статусу УБД

"Не принижуйте воїнів": Порошенко закликав Раду спростити надання статусу УБД

Верховна Рада має підтримати законопроєкт, який передбачає спрощення процедури надання статусу учасника бойових дій. Такий крок дозволить позбавити українських захисників потреби вистоювати у довгих чергах задля отримання статусу.

Про це у парламенті заявив лідер фракції "Європейська солідарність" Петро Порошенко. Як відомо, депутати від "ЄС" напередодні зареєстрували законопроєкт 9681 про спрощене набуття статусу учасника бойових дій.

"Хочу одразу наголосити по армії. Вчора ввечері зареєстрований мною законопроєкт, який напрацьований, обговорений з робочою групою по наданню статусу учасника бойових дій всім військовослужбовцям, яких подали командири. Не треба принижувати українських воїнів стоянням в довгих чергах. Є в нас сьогодні до мільйона учасників – автоматично оформіть, видайте (УБД. – Ред.) і не принижуйте воїнів", – закликав Порошенко.

Він зазначив, що через бюрократичну процедуру з отриманням УБД зараз є родини військовополонених, які позбавлені пільг. Також є "азовці", які мають ордени, але "не мають "учасника", і тому їхні діти не зможуть вступити у вищі навчальні заклади за спрощеною процедурою і вони також не зможуть отримати ділянки землі.

"Я не розумію, кому потрібна ця бюрократична процедура", – сказав Порошенко.

Він також поскаржився на постійну відсутність уряду на засіданнях парламенту, зауваживши, що навіть прийнятий закон щодо виплат 30 тисяч військовим, "досі повністю не імплементований".

"Решту законопроєктів, включно з покращенням забезпечення дронами, снарядами Верховна Рада має поставити першим пріоритетом", – наголосив політик.

Відповідно до законопроєкту, процедура отримання статусу УБД має тривати не більше шести днів і проводитись в електронному вигляді.

  • Підставою для отримання статусу учасника бойових дій є бойовий наказ командира відповідного військового формування про направлення до району проведення воєнних дій для безпосереднього виконання бойових завдань. 
  • Командир військового формування зобов’язаний не пізніше ніж у триденний строк направити такий наказ в електронному або паперовому вигляді до Єдиного державного реєстру ветеранів війни.
  • Держатель Реєстру не пізніше ніж у триденний строк з дня надходження документу оформляє електронну особову  картку, що містить унікальний персональний електронний ідентифікатор особи учасника бойових дій (QR-код). Цифрова картка невідкладно надсилається на мобільний телефон військовослужбовця та, за його бажанням,  члена його сім’ї.
  • При оформленні електронної особової картки УБД забороняється вимагати додаткові документи та інформацію від особи, на ім’я якої оформлюється така картка.
  • Персональний електронний ідентифікатор учасника бойових дій  пред’являється для підтвердження права на користування гарантіями, передбаченими для учасників бойових дій та членів їх сімей.
  • За бажанням військовослужбовця Держателем реєстру також може бути надано посвідчення учасника бойовий дій у паперовому вигляді.
  • Персональний електронний ідентифікатор та посвідчення учасника бойових дій мають однакову юридичну силу.
  • Моментом набуття статусу учасника бойових дій вважається момент створення особової електронної картки учасника бойових дій.
  • Реєстр електронних особових карток учасників бойових дій є складовою Єдиного державного реєстру ветеранів війни.
Источник материала
Поделиться сюжетом