Туреччина може "порвати" з ЄС: Ердоган зробив резонансну заяву
Туреччина може "порвати" з ЄС: Ердоган зробив резонансну заяву

Туреччина може "порвати" з ЄС: Ердоган зробив резонансну заяву

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган заявив, що його країна може "порвати" із Євросоюзом, якщо виникне така необхідність. Цю заяву він зробив у відповідь на критичну доповідь Європарламенту.

Туреччина вже 24 роки – кандидат на членство у ЄС

У доповіді йдеться про те, що процес вступу Туреччини до блоку не може відновитися за теперішніх обставин. Крім цього там міститься заклик вивчити "паралельні і реалістичні рамки" для зв'язків з Анкарою, адресований Європейському Союзу.

Туреччина вже 24 роки є офіційним кандидатом на вступ до ЄС, але в останні роки переговори про вступ зайшли в глухий кут. Причиною цього стало занепокоєння Євросоюзу щодо порушень прав людини та поваги до верховенства права.

ЄС намагається відірватися від Туреччини. Ми будемо оцінювати ці події, і якщо буде потрібно, ми можемо порвати з ЄС,
– сказав президент Туреччини.

Ердоган може вести подвійну гру щодо України

  • Реджеп Ердоган закликав країни "Великої двадцятки" послабити санкції в обмін на повернення Росії до зернової угоди. Однак у таких діях турецького лідера є чимало підводних каменів. Розібратись із ними в ефірі 24 Каналу допоміг головний консультант Національного інституту стратегічних досліджень Іван Ус. Зокрема, за його словами, насправді Туреччина не підтримує Росію, однак прагне це показати.
  • Не можна виключати, що заяви Ердогана розраховані на те, аби Москва вбачала у Туреччині свого союзника. Натомість не думаючи про те, що насправді Анкара заправляє американські літаки чи віддає командирів "Азову" Україні.
  • Водночас зараз Туреччина може тиснути та Сполучені Штати, аби вони висловились щодо того, як готові гарантувати функціонування маршрутів перевезення зерна Чорним морем до Босфору.
Теги по теме
Евросоюз
Источник материала
loader
loader