В Ірпені, із залишків російський ракет, встановлять пам’ятник — «Воля»
В Ірпені, із залишків російський ракет, встановлять пам’ятник — «Воля»

В Ірпені, із залишків російський ракет, встановлять пам’ятник — «Воля»

У цю п’ятницю, 22 вересня, у сквері біля Ірпінського відділу поліції встановлять пам’ятник «Воля», присвячений боротьбі Приірпіння з російською навалою. Проєкт реалізується за ініціативи Національної поліції України в Київській області.

Про це повідомляє ITV.

«У період російської навали по Приірпінню було випущено величезну кількість снарядів, мін та касетних боєприпасів. Ці обстріли спричинили масштабні руйнування, смерті та поранення сотень мирних жителів і захисників нашого міста. Цей убивчий метал ще продовжують знаходити і знешкоджувати. Наша мета заключена в утилізації його, шляхом перетворення на скульптури, що будуть спомином про ці карколомні страшні дні. Дні, в яких ми все одно вистояли, зміцнивши нашу віру, силу і міць»

Гасло проєкту — «Всього металу замало, щоб нашу волю зламало».

Ідея скульптури в тому, що волю народу зламати обстрілами та ударами неможливо. Чим більше гатили по нам, тим сильнішою ставало бажання вистояти і перемогти. Вся ця зброя, яка розроблялась нашими ворогами заради того, щоб нас вбити, пробудила нашу свідомість, загартувала дух і наше прагнення перемоги та життя в цивілізованому світі» , — пояснюють творці.

Окрім фізичної інсталяції, було створено й віртуальне інтерактивне доповнення «VOLIA». Кожен зможе зчитати QR-код та переглянути скульптуру у віртуальній реальності. Окрім того, за QR-кодом можна дізнатися більше про кожен боєприпас, що став частиною інсталяції.

Читайте також: Ірпінь відвідав французький режисер Азанавічус, який зібрав понад €250 тисяч на відбудову

Після відкриття проєкт буде доступний українською та англійською мовами, але надалі вибір мов планують розширювати.

До складу проєктної групи увійшли скульптори Кирило Гузенко та Артем Стрембіцький, художниця Софія Дзюблюк, архітекторка Любов Тютіна, дизайнерка Зореслава Дзюблюк та IT- консультант Андрій Мартинюк.

Раніше Хрещатик повідомляв: Пам'ять героя з Ірпеня Едуарда Штрауса вшанували відкриттям меморіальної дошки на стінах його рідного будинку

Источник материала
Поделиться сюжетом