19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Емісія акцій Kernel використана для дешевого поглинання компанії
Емісія акцій Kernel використана для дешевого поглинання компанії

Емісія акцій Kernel використана для дешевого поглинання компанії

Емісія акцій Kernel за ціною 1,16 злотого була використана для дешевого поглинання компанії.

Про це в інтервʼю «Економічній правді» розповів глава Варшавської фондової біржі Марек Дітль.

Він зазначив, що компанія Kernel свого часу позитивно вирізнялася серед емітентів біржі. Протягом деякого часу її акції навіть входили до складу WIG20 — індексу blue chip (так звані блакитні фішки або найбільш ліквідні цінні папери).

«У березні 2023 року головний акціонер оголосив про викуп 100% акцій за ціною 18,5 злотого, яка, на думку аналітиків, була винятково низькою і викликала сумніви. Уся ситуація з цією компанією досить складна», — додав він, зауваживши, що на всі фірми, що працювали в Україні, вплинули воєнні події, але ці ризики були нівельовані протягом року, адже відповідно до звіту за перший квартал 2023 року Kernel показала рекордні операційні результати.

На думку експерта, беручи до уваги фінансові результати Kernel, запропонована ціна викупу акцій не відображає фактичну вартість компанії. Навіть попри те, що зараз вартість її акцій на 40% нижча за 18,5 злотого (20 вересня — 7,14 злотого).

«У межах оголошення про викуп компанія Namsen, головний акціонер Kernel, збільшила свій пакет акцій до 74%. У серпні Kernel провів емісію нових акцій на $60 млн, спрямовуючи пропозицію до кваліфікованих інвесторів. Можна сказати, що це рішення сумнівне з етичного погляду», — сказав Марек Дітль.

І додав, що підставою для емісії нових акцій було рішення загальних зборів, ухвалене у вересні 2022 року, до оприлюднення намірів про делістинг. Акціонери тоді погодилися на такий варіант, щоб дати компанії можливість швидко залучити капітал в умовах війни. 1 вересня 2023 року компанія повідомила, що здійснила емісію 216 мільйонів акцій по 1,16 злотого, які придбав головний акціонер. Це означає, що він має достатньо голосів для ухвалення рішення про делістинг.

«Потім повністю неприйнятним шляхом з погляду стандартів міжнародних фондових ринків відбулося розмивання часток міноритарних акціонерів, унаслідок чого головний акціонер Namsen Limited та Андрій Веревський одержали 93,67% голосів, що наближає їх до досягнення мети — повного виведення акцій з Варшавської фондової біржі», — пояснив експерт. 

Приклад Kernel, на його думку, свідчить, що дії головного акціонера сильно відрізняються від стандартів польського та міжнародних фондових ринків. Ця ситуація може мати негативні наслідки для сприйняття українських емітентів інвесторами в майбутньому. 

«Стрес, відчуття загрози, пов’язане з війною, може, і могло впливати на поведінку менеджерів та інвесторів з України. Проте емісія акцій по 1,16 злотих за акцію у зв'язку з війною була використана для дешевого поглинання компанії, без урахування інтересів дрібних акціонерів. Такої поведінки я, на жаль, не можу будь-яким чином пояснити», — каже Дітль.

Він зазначив, що не можна виключити сценарій, коли буде проведена ще одна емісія акцій, і після зосередження понад 95% головний акціонер здійснить примусовий викуп.

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны