19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Бачу справи твої, людино!: в Києві розпочалася антивоєнна, миротворча виставка Олександра Мельника
Бачу справи твої, людино!: в Києві розпочалася антивоєнна, миротворча виставка Олександра Мельника

Бачу справи твої, людино!: в Києві розпочалася антивоєнна, миротворча виставка Олександра Мельника

Бачу справи твої, людино!: в Києві розпочалася антивоєнна, миротворча виставка Олександра Мельника (фоторепортаж)

    © Василь Артюшенко, ZN.UA © Василь Артюшенко, ZN.UA © Василь Артюшенко, ZN.UA © Василь Артюшенко, ZN.UA © Василь Артюшенко, ZN.UA © Василь Артюшенко, ZN.UA © Василь Артюшенко, ZN.UA © Василь Артюшенко, ZN.UA © Василь Артюшенко, ZN.UA © Василь Артюшенко, ZN.UA © Василь Артюшенко, ZN.UA

В Національному музеї Т. Шевченка проходить антивоєнна, миротворча виставка Олександра Мельника "Бачу справи твої, людино!". Упродовж багатьох років художник своїми творами намагається донести до глядача правдиву історію України. Історична тематика в його творчості нерозривно пов'язана з проблемами війни і миру.

Василь Артюшенко, ZN.UA

Митець з гострим відчуттям людських страждань, боляче переживаючи несені війнами впродовж віків трагедії його роду, народу, світу, не може тримати в собі біль багатьох поколінь. Його відчуття, переживання, роздуми проявляються у сповнених людським горем полотнах, на яких застигли трагічні образи минулого ("Діяння Андрія Боголюбського на Русі", "П'єта") і сьогодення ("Спломенілий цвіт", "На згарищі"). Але художник не просто передає страшні картини війн, він не може змиритись із приреченістю людства на безкінечні війни, що врешті можуть призвести до самознищення ("Самоспалена планета. Попередження"). Своїми творами автор намагається знайти неторований шлях, по якому людство може відійти від прірви приреченості ("Надія", "Крок"). У його образах віра в незнищеність людського життя ("Неспалима"), в світлу долю майбутніх поколінь ("Мрія", "Відродження").

Василь Артюшенко, ZN.UA

Виставка надзвичайно актуальна в час жахливої, безумної загарбницької війни росії проти України, що загрожує перерости в Третю світову. Кожен твір Олександра Мельник спонукає задуматись над долею людства, людської цивілізації, надихає працювати заради зупинення цієї війни, запобігання розв'язанню війн у майбутньому, побудови системи міжнародних відносин, що гарантували б мирне співіснування народів.

Василь Артюшенко, ZN.UA

Художник закликає до дієвих заходів на шляху творення гуманної цивілізації, усвідомлюючи свою малість і безсилля проти воєнного чудовиська – Голіафа сучасності, вірить у силу об'єднаних людей, які прагнуть миру.

Источник материала
Поделиться сюжетом