Ізабель Юппер: 10 найкращих фільмів
Ізабель Юппер: 10 найкращих фільмів

Ізабель Юппер: 10 найкращих фільмів

16 березня французькій актрисі Ізабель Юппер виповнюється 66 років. Ізабель народилася навесні 1953 року у передмісті Парижа. Кінематографічна біографія актриси розпочалася, коли дівчині було 19 років. Дебютом Ізабель Юппер стала роль у мелодрамі Ніни Компанієць «Фаустина та спекотне літо».

Фільмографія актриси налічує понад сотню фільмів та телевізійних проектів. Її недарма називають іконою французького та європейського кінематографа.

Характери персонажів, які втілює актриса, варіюються від витончених чарівниць і ексцентричних матусь. Але всіх їх поєднує аристократична витонченість, глибокий драматизм і вражаюча акторська майстерність.

Фільми за участю Юппер – це кіно для справжніх гурманів.

Віолетта Нозьєр (1978)

Ізабель Юппер знялася у фільмі Клода Шаброля «Віолетта Нозьєр». Актриса виконала роль реального персонажа – жінки, яка отруїла у 1930-х роках власного батька.

Ім’я Віолетти увійшло історію французької криміналістики завдяки незвичайної здатності впливати на суспільство. І миттєво перетворило жінку на справжній символ жриці кохання.

Піаністка (2001)

Емоційний фільм розповідає про нещасне життя 40-річної талановитої піаністки Еріки Кохут. Вона – професор Віденської консерваторії. Повністю позбавлена особистого життя, жінка таємно відвідує магазини порно і тримає під ліжком набір садомазохістських інструментів.

За виконання цієї ролі Ізабель Юппер отримала Приз за найкращу жіночу роль Каннського кінофестивалю та номінацію на премію «Сезар» за «Кращу жіночу роль». Цікаво, що всі музичні партії на піаніно у картині актриса виконала сама.

8 жінок (2002)

Фільм Франсуа Озона розповідає про зустріч восьми жінок в одному будинку напередодні Різдва. Відносини між жінками непередбачувані та заплутані. А єдина людина, яка їх пов’язує – убита.

За цю роль у цій картині Ізабель Юппер була в 12 раз номінована на премію «Сезар» за «Кращу жіночу роль». А також вона отримала нагороди “Золотий овен”, “Срібний ведмідь” Берлінського кінофестивалю та “Премію Європейської кіноакадемії”.

Жіноча справа (1988)

Дія картини відбувається у Франції під час Другої світової війни. Мати та домогосподарка живуть у селі неподалік Дьєппа. Якось вона допомагає подрузі зробити аборт. Після цього за рахунок незаконних підпільних абортів у неї з’являється гарний дохід.

Ізабель Юппер за гру в цьому фільмі була удостоєна Кубка Вольпі, як найкраща актриса Венеціанського кінофестивалю.

Церемонія (1995)

Французька сім’я наймає на роботу служницю. Нова прислуга видається трохи дивною, але сімейство не звертає на це уваги. Софі – холоднокровна та спокійна жінка, яка чудово справляється зі своїми обов’язками, тому її неупередженість не насторожує сімейство. Але є в служниці щось дивне та загадкове, її таємницю намагається розгадати кожен, хто з нею стикається.

За свою роль Ізабель Юппер була удостоєна премії Сезар за Кращу жіночу роль, премії Люм’єр як Краща актриса, а також отримала Кубок Вольпі за кращу жіночу роль.

Вона (2016)

Успішна та владна жінка Мішель стає жертвою жорстокого зґвалтування. Мішель вирішує не звертатися до поліції. Але спроби повернутися до звичайного життя виявляються марними. Жінка прагне помсти.

За дуже складну та емоційну роль Мішель Ізабель Юппер була удостоєна премії «Золотий глобус» за найкращу жіночу роль у драматичному фільмі та премії «Сезар» за «Кращу жіночу роль».

Мережина (1977)

Молода дівчина Помм працює помічниця в салоні краси в Парижі. Вона приваблива та скромна. Під час літніх канікул дівчина зустрічає симпатичного студента і шалено в нього закохується.

І хоча хлопець зачарований витонченістю та цнотливістю Помм, він не здатний оцінити її внутрішню красу.

За фільм «Мережина» Ізабель Юппер отримала премію BAFTA у номінації «Краща акторка, яка дебютувала у головній ролі».

Любов (2012)

Ізабель Юппер – улюблена актриса режисера Міхаеля Ханеке. Саме тому він довірив їй роль Єви, розважливої дочки людей похилого віку в камерній драмі «Кохання». Стрічка була відзначена багатьма кінематографічними преміями, включаючи «Оскар», «Сезар» та «Золоту пальмову гілку» Канн.

Дія фільму відбувається у звичайній паризькій квартирі. Колишні вчителі музики, 80-річні Жорж та Ганна, живуть спокійним життям. Але хвороби перетворюють їх існування на справжній жах. Їхня любов піддається серйозному випробуванню. Якось Анна переносить з інсульт. Після повернення зі шпиталю жінці паралізує половину тіла.

Дякую за шоколад (2000)

Піаніст Андре Полонськи сам виховує 18-річного сина Гійома. Його дружина трагічно загинула. Через деякий час Андре наважується одружитися вдруге. Нова дружина Андре – спадкоємиця шоколадної фабрики. Вона неймовірно розважлива і бездушна.

У 2001 році за роботу в цьому фільмі Юппер виборола премію «Люм’єр» як найкраща актриса.

Монахіня (2013)

Фільм розповідає драматичну історію життя дівчини на ім’я Сюзанна. Її ще в ранній юності проти волі монастиря. У монастирі Сюзанна потрапляє під опіку ігумені, яка допомагає дівчині освоїтись у незвичних умовах. Але її прагнення до свободи та незалежності від цього не меншає.

Источник материала
loader
loader