2 июня, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Чи можуть мобілізувати хворих на туберкульоз і гепатит під час воєнного стану: роз'яснення
Чи можуть мобілізувати хворих на туберкульоз і гепатит під час воєнного стану: роз'яснення

Чи можуть мобілізувати хворих на туберкульоз і гепатит під час воєнного стану: роз'яснення

В Україні до 15 листопада триває загальна мобілізація, під час якої військовозобов'язаних громадян віком від 18 до 60 років можуть призвати в армію. Служити можуть лише придатні за станом здоров'я українці.

Нещодавно Міністерство оборони України затвердило новий Розклад хвороб, за яким оцінюється придатність людини до служби. Тепер потрапити в армію можуть люди, які хворіли на туберкульоз та гепатит. Про це ТСН розповіла юрист комунального некомерційного підприємства Деснянського району Києва "Консультативно-діагностичний центр" Тетяна Шевченко.

За її словами, мобілізації підлягають люди, які в минулому хворіли на туберкульоз, але повністю побороли недугу. Юрист пояснила, що якщо туберкульоз був клінічно вилікований, така людина не несе загрози для оточуючих.

Крім того, юрист наголосила, що така людина може проходити військову службу без шкоди для власного здоров'я.

Також Шевченко розповіла, що тепер мобілізації підлягають люди, які хворіють на гепатит. Однак у цьому разі все залежить від того, як протікає захворювання.

Якщо йдеться про вірусний гепатит з незначним порушенням функцій, слід звертати увагу на розподіл гепатитів – А, В, С, D та Е. Юрист додала, що кожен діагноз вивчається індивідуально під час проходження військово-лікарської комісії.

Нагадаємо, деякі військовозобов'язані можуть бути мобілізовані лише за їхньою згодою і лише за місцем проживання. До таких категорій належать особи з інвалідністю та громадяни, які мають право на відстрочку за сімейними обставинами.

Раніше повідомлялося, що 12 вересня президент України Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО від 30 серпня "Про військово-лікарську експертизу у Збройних силах України". У Міністерстві охорони здоров'я зараз працюють над його виконанням.

Як повідомляв OBOZREVATEL, рішення Ради національної безпеки та оборони про військово-лікарську експертизу у Збройних силах України суттєвознизить корупційні ризики та повністю цифровізує процедуру для її подальшого контролю.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі Obozrevatel та у Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом