19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Єреван: З Нагірного Карабаху до Вірменії приїхало понад 28 тисяч переселенців
Єреван: З Нагірного Карабаху до Вірменії приїхало понад 28 тисяч переселенців

Єреван: З Нагірного Карабаху до Вірменії приїхало понад 28 тисяч переселенців

З Нагірного Карабаху до Вірменії приїхали понад 28 тисяч людей після переходу регіону під фактичний контроль Азербайджану. Оновлену інформацію про кількість переселенців назвав уряд Вірменії.

- Станом на 20:00 годину, 26 вересня, з Нагірного Карабаху до Республіки Вірменія в'їхало 28 120 вимушених переселенців, - йдеться на сайті та у соціальних мережах уряд Вірменії.

Людей, які не мають наперед визначеного місця проживання, забезпечує житлом, заявили в уряді Вірменії. Переселенців забезпечують житлом у Сюніке, Вайоц Дзорі, у Гегаркуніці, Тавуші та Армавірі.

За даними ЗМІ, у Нагірному Карабаху проживає понад 140 тисяч людей. У вівторок єврокомісар з питань управління кризовими ситуаціями Янез Ленарчич закликав ЄС готуватися до ймовірного напливу тисяч біженців із Нагірного Карабаху.

Азербайджан 19 вересня заявив про початок "антитерористичної операції" в Нагірному Карабаху, своїй міжнародно визнаній території, а 20 вересня - про її завершення. За заявою Вірменії Азербайджан порушили режим припинення вогню та завдав ракетних та артилерійських ударів, застосував бойову авіацію та ударні БПЛА. Регіон почали залишати вірмени, які не бажають залишатись у Нагірному Карабаху після його переходу під фактичний контроль Азербайджану.

Єврокомісія та США оголосили про фінансову допомогу для біженців з Нагірного Карабаху та вразливих верств населення у самому регіоні. Високий представник ЄС із міжнародних справ та політики безпеки Жозеп Боррель засудив військові дії Азербайджану. Він заявив, що Азербайджан несе відповідальність за забезпечення прав та безпеки карабахських вірмен, включаючи їхнє право жити у своїх будинках без залякування та дискримінації.

5 жовтня у Гранаді (Іспанія) заплановано зустріч лідерів Азербайджану та Вірменії за участю президента Франції, канцлера Німеччини та президента Європейської ради.

Теги по теме
Армения Азербайджан
Источник материала
Поделиться сюжетом