Нацбанк уперше "відпустив" курс долара: що тепер буде з вартістю валюти
Нацбанк уперше "відпустив" курс долара: що тепер буде з вартістю валюти

Нацбанк уперше "відпустив" курс долара: що тепер буде з вартістю валюти

Нацбанк зважився на часткове ослаблення валютного контролю та ввів керований гнучкий обмінний курс долара в Україні. Це означає, що незмінною вартістю валюти в 36,6 грн за долар (ідеться про курс НБУ) більше не буде. Вартість долара може як зростати, так і знижуватися. Проте зміни відбуваються під контролем (фактично з дозволу) Нацбанку та залежить від обсягу інтервенцій.

Про те, що змінив Нацбанк, як це вплине на курс долара і на що чекати від валютного ринку найближчим часом, читайте в матеріалі OBOZREVATEL.

Що змінив Нацбанк і яким тепер буде курс

До гнучкого курсу долара (коли вартість валюти формується виключно ринковими умовами) ще далеко. З 3 жовтня Нацбнак зробив великий крок на шляху до послаблення контролю, але про повну лібералізацію поки що не йдеться. НБУ, як і раніше, буде головним продавцем валюти та регулюватиме вартість валюти.

Проте вартість долара на рівні 36,6 грн не утримуватимуть. Можливі незначні коливання обидві сторони. Абсолютна більшість експертів упевнена, що найближчим часом регулятор не зменшить обсягу продажу на валютному ринку і не допустить помітного руху валюти.

"НБУ нарешті вирішив піти на зміну механізму курсоутворення і це шлях керованої девальвації до необхідних рівнів, де легше стримувати курсові коливання і не так дорого для резервів. Але найцікавіше буде механіка процесу та ухвалення регулятором рішення де "вкл", а де" викл " інтервенції", - коментує керівник відділу аналітики Forex Club Андрій Шевчишин.

Експерт вважає, що це крок до девальвації гривні, проте відбуватиметься вона буде поетапно. За оцінками Шевчишина, найближчими днями, а то й тижнями, долар не дорожчатиме. Однак поступово НБУ піде на такий крок. Його колега із Dragon Capital Олена Білан погоджується: найближчим часом очікувати значних змін не варто. Однак згодом Нацбанк розширюватиме "коридор" коливання курсу.

"Надалі НБУ збільшуватиме амплітуду коливань курсу, а їхній напрямок більше відповідатиме змінам у стані платіжного балансу та валютного ринку. Тобто буде і девальвація та зміцнення", - пояснює вона.

Експерт визнає: у команді НБУ працює крута команда, і вони, ймовірно, розуміють усі ризики. "Відпускати" курс долара рано чи пізно доведеться, однак є ризики, що після цього станеться значне подорожчання долара. Тому Нацбнанк розділив це рішення на кілька кроків – і перший із них запровадження контрольованого гнучкого курсу.

Зараз Національний банк має необхідні резерви (40,4 млрд доларів, з них "чисті" – 27,8 млрд), крім того, триває співпраця з МВФ, ЄС оголосив про намір виділити Україні фінансування на чотири роки.

"Я не вважаю, що відмова від фіксованого курсу долара є своєчасною. На мою думку, це потрібно було робити або раніше, або пізніше - ну навіщо нам і невизначеність перед і без того стременним зимовим періодом?" - Упевнений керівник відділу аналітики Concorde Capital Олександр Паращій.

Як приклад Паращий нагадав: курс євро в Україні не був фіксованим, він змінювався в межах від 35,5 до 41,2 грн. Така тенденція ні в кого не викликала паніки, хоча євро – одна з найважливіших валют, якою користуються торгові партнери України.

Результат від рішення Нацбанку послабити контроль за курсом вже є. 4 жовтня відбулося перше більш як за рік подорожчання долара (мається на увазі виключно офіційний курс). Курс зріс із 36,56 до 36,59 грн. Тобто валюта подорожчала лише на 2 копійки.

Зазначимо, при цьому офіційний курс долара не впливає на вартість валюти на готівковому ринку (принаймні одразу). З 1 жовтня долар у касах великих банків подорожчав приблизно на 10 копійок: із 37,75 до 37,85 грн за долар. Таке коливання є незначним і може бути в будь-яку із сторін.

Що буде з курсом долара в 2024-му

"Я вже давно говорю, що дисбаланс торгового сальдо в -35 млрд доларів або -20% ВВП - це просто неминуча девальвація у великому масштабі. Питання як її проведе НБУ - подивимося. Сподіваюся гладко," - пояснює економіст Данило Монін.

Наразі дефіцит покривається за рахунок кредитів, міжнародних грантів. Далі ситуація залежатиме від того, чи українська економіка зможе плавно перейти від ситуації постійної дотації до збільшення експорту, зростання ВВП та покриття дефіциту. Фахівець аналітичного центру "Об'єднана Україна" Олексій Кущ пояснює: "все перекривається міжнародною фінансовою допомогою. І тому сам платіжний баланс зараз є профіцитним". Однак довго так не триватиме.

У Кабінеті міністрів прогнозують, що 2024-го курс долара становитиме 41,4 грн за долар. З такою цифрою розраховано проект бюджету України наступного року. Однак цілком можливо, що реальна вартість валюти буде значно меншою.

Від офіційного курсу долара залежить, скільки Україна отримає від митниці (акцизи сплачуються у валюті), також девальвація збільшує валютні надходження у гривневому еквіваленті. Щоправда, водночас подорожчання долара також призводить і до зростання цін (імпортна складова у споживчому кошику становить понад 25%).

Нацбанк зацікавлений у тому, щоб темпи інфляції повернулися до планового показника менш як 5% на рік, а вартість долара змінювалася плавно та в залежності від ситуації на ринку.

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны