Рекордсмени кінопремій: “Золотий глобус”
Рекордсмени кінопремій: “Золотий глобус”

Рекордсмени кінопремій: “Золотий глобус”

«Золотий глобус» вручається Голівудською асоціацією іноземної преси з 1944 року. За час свого існування ця премія отримала славу «провісника Оскара», і сьогодні вважається другою за значенням кінематографічною нагородою США після призу Американської Кіноакадемії.

Якщо історія знає кілька випадків, коли один-єдиний фільм отримував одразу 11 «Оскарів», то рекорд «Золотих глобусів» – це п’ять статуеток за одну стрічку.

Однак це не означає, що останню завоювати важче – скоріше навпаки.

П’ятиглобусний рекорд вдалося встановити п’ятьом картинам:

«Доктор Живаго» (1965), «Історія кохання» (1970) «Хрещений батько» (1972), «Пролітаючи над гніздом зозулі» (1975) та «Зірка народилася» (1976).

Найбільше персональних нагород отримала Барбара Стрейзанд. У її колекції – дев’ять статуеток, серед яких нагороди за акторську гру, музику, роботу продюсера і почесні статуетки.

Однак серед актрис, які завоювали «Золоті глобуси» виключно в акторських номінаціях лідирує Меріл Стріп. У неї вісім перемог. При цьому вона є рекордсменом і за кількістю номінацій на цю премію. Серед претендентів на цю статуетку вона опинялася 28 разів.

Сім глобусів отримав за свою кар’єру композитор Алан Менкен, який прославився піснями та музикою до діснеєвських анімацій «Русалонька» (1989), «Красуня і чудовисько» (1991), «Аладін» (1992), «Покахонтас» (1995) тощо.

По шість статуеток отримували Дастін Хоффман, Джек Ніколсон, Анджела Лансбері та Алан Альда:

І по п’ять статуеток у персональних колекціях Ширлі МакЛейн, Софі Лорен, Олівера Стоуна, Розалінд Рассел, та Джесіки Ленг.

Источник материала
loader
loader