10 цікавих фільмів про в’язницю
10 цікавих фільмів про в’язницю

10 цікавих фільмів про в’язницю

В’язниця – це місце, де долі людей змінюються. Когось життя в чотирьох стінах ламає, хтось знаходить в собі сили врешті розкаятись, а хтось не може змиритись і шукає можливості втечі. В будь-якому випадку, переглядаючи фільми про життя у в’язниці, ми можемо простежити значні метаморфози героїв, зануритись в їхні переживання та спробувати зрозуміти їхню психологію.

Голод (2008)

Сюжет фільму розгортається в одній з Ірландських в’язниць. В’язні вимагають змінити умови утримання, зокрема, можливість не працювати, самостійно організовувати дозвілля та отримувати передачі. Вони спробували вже безліч методів протесту, і відмовлялись митися, і не бажали носити тюремний одяг, але це призвело лише до брудних камер, не давши жодного результату.

А ось, Боббі Сендс вирішив застосувати іншу тактику. Його основною ідеєю стала відмова від їжі. Голодування повинне було призвести не лише до схвалення вимог в’язнів, але й мало на меті виконання надзавдання: визнати всіх ірландських в’язнів-республіканців політв’язнями або військовополоненими, а не кримінальниками.

Пророк (2009)

19-річного француза алжирського походження Маліка Ель Джебена засуджено на шість років ув’язнення за напад на поліцейських. Безграмотний, без друзів, родини та віри, хлопець здається на тлі інших ув’язнених найбільш вразливим.

Все змінюється, коли Лучано, лідер авторитетної банди корсиканців, вирішує доручити Маліку ряд небезпечних і ризикованих місій. Кожне завдання загартовує хлопця, і зовсім скоро він починає власну гру.

Останній замок (2001)

Генерал Юджин Ірвін багато років блискуче служив своїй країні, але це не врятувало його від суду, коли він не підкорився наказу керівництва, і військова операція пройшла не так, як планувалося. Вироком Ірвіна стало 10-річне перебування у в’язниці строгого режиму, розташованої в замку і керованої полковником Вінтером.

Змирившись офіцер вступив у стіни в’язниці з єдиним наміром — відбути свій термін і повернутися додому. Але там він робить шокуюче відкриття: у в’язниці холоднокровно вбивають ув’язнених. А за цими кривавими злочинами стоїть сам полковник Вінтер.

Мрець іде (1995)

Ув’язнений Метью, засуджений до смертної кари за жорстоке вбивство, обирає своєю духовною наставницею черницю. Сестра Гелен Преджан прагне, щоб Метью покаявся та отримав відпущення гріхів. Але поступово відносини Метью і Гелен один до одного змінюються.

Переконана в тому, що чоловік не винен в скоєному, вона намагається скасувати смертну кару, відвідує родичів жертв і сім’ю ув’язненого. Однак апеляцію на скасування страти відхиляють.

Втеча з Алькатраса (1979)

Алькатрас — це легендарна в’язниця, яка двадцять дев’ять років вважалася найнадійнішою в США. Тюрма, з якої неможливо втекти. У ній сиділи знамениті злодії, шахраї й навіть сам Аль Капоне був удостоєний честі відбувати свій термін у її стінах.

Але одного прекрасного дня поріг цієї страшної в’язниці переступив грабіжник банків Френк Моріс. Йому вдалось розвінчати звичний міф, спланувавши та здійснивши грандіозну і зухвалу втечу з Алькатраса.

Ті, що сплять (1996)

Події фільму розгортаються у Нью-Йорку, в 60-тих роках 20 сторіччя. У центрі сюжету опиняються чотири друга — Лоренцо, Томас, Джон і Майкл, які ростуть у кварталі «пекельна кухня». Одного разу їх витівка призвела до серйозних наслідків.

Рішенням суду вони були направлені в дитячий виправний заклад, де їм потрібно було провести від 12 до 18 місяців і де вони остаточно розпрощалися з дитинством. Адже охоронці, які підтримують порядок серед ув’язнених підлітків, були схильні до садизму. Повернувшись додому хлопці хотіли тільки одного: справедливості. І у них був свій погляд на те, як їм її досягти.

Законослухняний громадянин (2009)

Добропорядний сім’янин, підприємець і законослухняний громадянин на ім’я Клайд Шелдон в одну мить втрачає все, що мало для нього значення. Злочинці жорстоко вбивають його родину. Система правосуддя дає збій в той момент, коли державний обвинувач йде на угоду зі злочинцями. Вбивці замість смертного вироку отримують три роки в’язниці.

У Клайда залишається два шляхи: збожеволіти або самому помститись злочинцям. Завдяки своєму інтелекту та бажанню продемонструвати порочність існуючої системи він власноруч чинить розправу над вбивцями. Законослухняний громадянин починає нещадну війну проти всіх.

Ураган (1999)

Життя Рубіна Картера з самого дитинства не можна було назвати легким. Цьому афроамериканцю, відомому в 50-60 роках боксеру, довелося пережити чимало запаморочливих злетів і жахливих падінь, що і зробило його життя гідним уваги кінооб’єктива.

У 1966 році він був головним претендентом на чемпіонський титул в середній вазі, але його звинуватили в страшному злочині та засудили до трьох довічних тюремних термінів. І лише через двадцять років після ув’язнення починається боротьба за його визволення.

 

Стоун (2010)

Фільм розповідає історію тюремника Джека Мебрі, який сумлінно виконує свої обов’язки протягом багатьох років. Зразковий сім’янин і «добрий поліцейський», він завжди допомагав злочинцям, що розкаялися, отримати звільнення.

Але його життя перетворюється на суцільне пекло з появою в’язня Стоуна. Стоуну не хочеться коротати кращі роки в тюремній камері, і він має намір вибратися з-за ґрат. Заради цього він піде на все, а Джек – його останній шанс.

Тюряга (1989)

Френку Леоне залишилося менше півроку відсидки у в’язниці, і він має намір відбути покарання, не вступаючи в новий конфлікт з законом. Він – зразковий ув’язнений, але деякі тюремники досі пам’ятають здійснену ним втечу, яка закінчилась додатковим терміном для Френка і зіпсованою кар’єрою директора колонії.

І тепер, Драмгул – справжній диктатор в колонії, накази якого беззаперечно виконуються охоронцями та арештантами, бажає, щоб Френк якомога довше затримався в стінах в’язниці.

Источник материала
loader
loader