Розмінування територій: Хто за це відповідає в Україні та які є оперативні задачі
Розмінування територій: Хто за це відповідає в Україні та які є оперативні задачі

Розмінування територій: Хто за це відповідає в Україні та які є оперативні задачі

Розмінування територій: Хто за це відповідає в Україні та які є оперативні задачі

Сьогодні в Україні забруднено вибухівкою 30% території України.

Через російську агресію третина території України забруднена вибухонебезпечними предметами. Чия це внутрішня відповідальність та які є оперативні завдання,  пояснив заступник міністра внутрішніх справ Богдан Драп’ятий у статті для ZN.UA «Розмінування. Наскільки масштабна проблема і як її вирішувати?».

Драп’ятий пояснив, що в органах системи МВС розмінування проводять: 

  • Державна служба України з надзвичайних ситуацій;
  • Національна поліція України;
  • Національна гвардія України.

Загальна кількість особового складу, задіяного для розмінування, складає 1900 людей.

«Навесні цього року уряд утворив Центр гуманітарного розмінування. Основними завданнями Центру є взаємодія між донорами, що здійснюють фінансові заходи з гуманітарного розмінування та надають міжнародну технічну допомогу; сприяння операторам протимінної діяльності у наданні послуг у сфері гуманітарного розмінування; розвиток і впровадження нових технологій та методів розмінування», – пише автор.

За його словами, пріоритетність та черговість розмінування територій після їх звільнення від окупантів визначають військові адміністрації. Драп’ятий зауважив, що це один із ключових напрямів співпраці місцевої влади з силами безпеки та оборони у деокупованих регіонах.

«Активно вивчається і впроваджується в щоденній практичній роботі досвід інших країн, які десятиліттями розміновують свої території після закінчення бойових дій, зокрема Хорватії, Північної Македонії, Азербайджану, Грузії, Косова та інших. Масштаб української проблеми значно глобальніший, ніж у перелічених вище країнах. Але треба сказати, що Україна не одна. Ми вдячні міжнародним партнерам за формування і розширення коаліції гуманітарного розмінування. Від учасників глобальних міжнародних зустрічей лідерів вільного світу ми дедалі більше чуємо про акцент на потребах у питанні розмінування», – пише Драп’ятий.

Заступник глави МВС пояснив, що є два основні види розмінування: оперативне (першочергове або невідкладне) і гуманітарне (планове, комплексне). Після деокупації українських територій усі органи протимінної діяльності відразу приступають до оперативного розмінування в порядку пріоритетності:

  • 1-й етап – очищення основних логістичних шляхів, об’єктів енергетичної інфраструктури, водоканалів. Слідом за піротехніками відразу йдуть електрики та відновлюють лінії електропередачі. В цілому першочерговим завданням є відновлення життєдіяльності населених пунктів;
  • 2-й етап – гуманітарне розмінування сільськогосподарських угідь і земель загального користування;
  • 3-й етап – гуманітарне розмінування природних екосистем, територій за межами населених пунктів і лісових масивів, а також підводне розмінування акваторій водних об’єктів.

Нагадаємо, з початку повномасштабного вторгнення РФ 24 лютого минулого року, від мін загинула 251 людина, ще 529 – дістали поранення різної тяжкості. При цьому  потенційно вибухонебезпечними предметами забруднено близько 174 тис. кв. км., у тому числі 14 тис. кв. км акваторій річок, водойм і водосховищ України, прибережних акваторій Азовського та Чорного морів. Тобто вибуховими предметами забруднено 30% території України.

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны