В Україні заміновано 30% території: У МВС розповіли про глобальні та внутрішні ризики
В Україні заміновано 30% території: У МВС розповіли про глобальні та внутрішні ризики

В Україні заміновано 30% території: У МВС розповіли про глобальні та внутрішні ризики

В Україні заміновано 30% території: У МВС розповіли про глобальні та внутрішні ризики

Забруднення вибухонебезпечними предметами несе загрозу у різних сферах.

Однією з проблем, з якою Україна зіштовхнулась після початку російської агресії, – це забруднення вибуховими предметами великої кількості території. Заступник глави МВС  Богдан Драп’ятий розповів про глобальні та внутрішні ризики цієї проблеми у статті «Розмінування. Наскільки масштабна проблема і як її вирішувати?».

«Заміновані регіони втрачають привабливість не тільки для закордонних, а й для вітчизняних інвесторів. Мають місце високі ризики для життя й здоров’я працівників підприємств, ризики безповоротної втрати дороговартісної техніки, яка використовується у виробництві (не підлягає страхуванню), та інші (похідні) ризики, що неодмінно враховуються при розробленні інвестиційних планів. Отже, суттєво страждає економічний сектор», – пише автор.

Крім того, як зазначив Драп’ятий, мінування земель сільськогосподарського призначення впливає на світову продовольчу безпеку, рівень цін на товари, відповідно, й на загальний добробут населення різних країн. Продовольча криза, за словами заступника глави МВС, загрожує насамперед країнам, які розвиваються, зокрема Глобальному Півдню — країнам Африканського континенту. 

«Ми маємо розуміти, що українські чорноземи — це справжній скарб. Їх потрібно оберігати і дбати про їхню родючість. На замінованих землях, які тривалий час не обробляються, з’являються чагарники, поширюється запустіння, відповідно, повернення їх до стану родючості потребуватиме значних фінансових і ресурсних витрат та людських зусиль», – додає автор.

Драп’ятий також звернув увагу на логістичну безпеку. Зокрема, Україна має винятково вигідне географічне розташування, що дає можливість об’єднувати повітряні, дорожні, морські, річкові логістичні сполучення. 

«І тут ми вкотре переконуємося, що мінування українських територій є світовою проблемою, розв’язання якої виходить далеко за межі замінованої площі», – пояснив Драп’ятий.

Крім того, забруднення вибухонебезпечними предметами шкодить й екологічній безпеці. За словами Драп’ятого, якщо пригадати глобальне життя світу до 24 лютого 2022 року, то дві основні проблеми, які були наріжними питаннями на всіх міжнародних заходах і перебували у порядку денному діяльності урядів країн, — це протидія пандемії коронавірусу та екологічна безпека світу й глобальне потепління. 

«Через рік після вторгнення Росії в Україну ціллю сталого розвитку здебільшого є подолання бідності, а найбільшу увагу приділено проблемі зміни клімату. А мінування українських земель росіянами суттєво погіршує екологічну ситуацію у світі», – зазначив Драп’ятий.

Нагадаємо, з початку повномасштабного вторгнення РФ 24 лютого минулого року, від мін загинула 251 людина, ще 529 – дістали поранення різної тяжкості. При цьому  потенційно вибухонебезпечними предметами забруднено близько 174 тис. кв. км., у тому числі 14 тис. кв. км акваторій річок, водойм і водосховищ України, прибережних акваторій Азовського та Чорного морів. Тобто вибуховими предметами забруднено 30% території України.

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны