2 июня, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Депутат Лозинський поділився висновками, як Україні працювати з міжнародними партнерами
Депутат Лозинський поділився висновками, як Україні працювати з міжнародними партнерами

Депутат Лозинський поділився висновками, як Україні працювати з міжнародними партнерами

Депутат Лозинський поділився висновками, як Україні працювати з міжнародними партнерами

Він виокремив кілька порад за результатами поїздки в Брюссель.

Народний депутат України Роман Лозинський повернувся з відрядження в Брюсселі та виокремив кілька висновків щодо того, як нашій владі варто працювати з міжнародними партнерами за кордоном. Він поділився думками у Facebook.

Перші три висновки стосуються форми. По-перше, на думку депутата, Україна має бути присутньою “на всіх поверхах, в коридорах, залах та їдальнях” у Брюсселі та Вашингтоні, тобто в ЄС і США. А також у столицях абсолютно всіх стратегічних і потенційних партнерів.

“Привіт, пан Данілов, який наговорив про «туристів» і «4 осіб, які мають право представляти Україну». Якби було так, то ми б вже програли на міжнародному рівні”, – зазначив Лозинський.

По-друге, народний обранець радить говорити англійською від імені України, не звертаючись до риторики окремих політичних партій. За його словами, треба зберігати один голос і єдиний інтерес, якого прагне досягти Київ, а не вдаватися до розповідей про “поганих”. Лозинський додав, що партнери чітко знають, хто й чим займається, і реагують на неправильні кроки. 

Третій висновок звучить так: “Якщо нам здається, що партнери живуть в новинах про Україну і знають все про нас сьогодні – це не так. З партнерами треба говорити. Готуватись, формувати пріоритети, тези. Правду, звісно. Але коротко і чітко. Без води. І не все раз”.

Інші три твердження парламентаря пов’язані зі змістом. Він, зокрема, розповів що нашій державі вже зараз необхідна ефективна системи підготовки заявок для використання усіх інструментів Європейського Союзу. Лозинський порадив вчитися на чужих помилках, згадавши досвід Болгарії.

Депутат розповів, що з 2024 року Україна стане частиною Interreg EU – найбільшої програми співробітництва на континенті. Це означатиме доступ до проєктів усіх областей, а не лише близьких до ЄС.

“Кількість можливостей для України зростатиме, а над готовністю ефективно залучати ресурси треба працювати вже зараз”, – написав обранець.

Він також зазначив, що в Брюсселі вже працюють представництва Львова, Вінниці, Закарпатської та Дніпропетровської областей, і назвав кроки, які варто здійснювати регіональній владі в наступні чотири-п’ять місяців. Це:

  • пошук партнерів з країн-членів Євросоюзу для спільних ініціатив;
  • призначення якісних проєктних менеджерів та перезапуск Агенцій регіонального розвитку;
  • відкриття представництв у Брюсселі. 

Водночас, Верховній Раді варто до кінця 2023 року привести законодавство України про співробітництво у відповідність до стандартів Європейського Союзу. Йдеться про законопроєкт №9450

“З представниками DG Near Єврокомісії (директорат, відповідальний за політику розширення ЄС та добросусідства) обговорили деталі та ролі регіонів в процесі роботи з Ukraine Facility Plan (ті самі 50 млрд євро від ЄС для України) та євроінтеграції в 2024. Реформа державного управління – одна з ключових тем, які обговорювались”, – підсумував Лозинський.

Раніше видання The Economist писало, що допомога Заходу для України зменшиться наступного року. З’явився дефіцит зброї і боєприпасів, а в деяких місцях тепер бракує і доброї волі.

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны