Майно аеропорту "Одеса" арештовано: хто ухвалив рішення
Майно аеропорту "Одеса" арештовано: хто ухвалив рішення

Майно аеропорту "Одеса" арештовано: хто ухвалив рішення

Вищий антикорупційний суд України (ВАКС) наклав арешт на майно міжнародного аеропорту "Одеса". Арешт також передбачає позбавлення права на відчуження та розпорядження цим майном. Здійснено його в рамках справи про заволодіння міжнародним аеропортом "Одеса" та 2,5 млрд грн доходу від його діяльності.

Про це повідомила Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП). Там зазначили, що конкретно йдеться про:

  • будівлю старого терміналу;
  • майно аеропорту в кількості 2 488 одиниць;
  • корпоративні права ТОВ "Одеса Аеропорт Девелопмент" – на 75% прав на ТОВ "Міжнародний аеропорт "Одеса";
  • приміщення нового терміналу загальною площею 26700 кв.м.

"САП та НАБУ домоглися арешту майна Міжнародного аеропорту "Одеса" За клопотанням детективів НАБУ, погодженим прокурором САП, слідчий суддя ВАКС наклав арешт з позбавленням права на відчуження та розпорядження майном у кримінальному провадженні щодо незаконного заволодіння майновим комплексом стратегічного об’єкту - КП "Міжнародний аеропорт "Одеса" та 2,5 млрд грн доходу від його діяльності", – йдеться в повідомленні.

Деталі справи

Усього ж підозрюваних у справі про заволодіння міжнародним аеропортом "Одеса" та 2,5 млрд грн доходу від його діяльності п'ятеро. Серед них:

  • колишній Одеський міський голова;
  • його заступник;
  • керівник одного з товариств з обмеженою відповідальністю;
  • два відомі в регіоні бізнесмени.

За даними слідства, у 2011 році підозрювані розробили та реалізували схему, в результаті якої аеропорт перейшов із власності територіальної громади у спільну власність міста й приватних інвесторів.

Надалі місто втратило будь-який контроль над аеропортом і не отримувало від його діяльності жодного прибутку. Натомість зловмисники роками привласнювали дохід. Щоб унеможливити повернення аеропорту у власність Одеси, усе його майно заставили у банк для отримання кредиту, який не погашали взагалі.

Внаслідок цього місцевий бюджет зазнав збитків на загальну суму понад 2,5 млрд грн, частина з яких (118 млн грн) – це вартість аеропорту, а інша – незаконно привласнений прибуток.

Прикметно, що отримане у спільне користування майно аеропорту не підлягало приватизації, оскільки мало загальнодержавне значення, забезпечувало виконання функцій прикордонного і митного контролю. Ба більше, 535 одиниць основних засобів із 2488 переданих були аеродромними об’єктами, що забезпечують безпеку польотів – і не могли бути відчуженими в принципі.

Як повідомляв OBOZ.UA, тим часом у міського голови Мукачева Андрія Балоги, голови Мукачівської районної ради Михайла Ланьо та у низці компаній 10 жовтня провели обшуки. Справа стосується продажу комунальної землі кримінальному авторитету.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны